
Politică
Grupul Wagner schimbă metoda de recrutare: de la închisori, la sălile de sport
prigojin.jpg

La parter, sunt mai multe bănci și un cuier. Băncile și rafturile pentru haine sunt pline de fulare, pălării și hanorace, unele dintre ele roz bombon. Sunt ale membrilor adolescenți ai acestui club care are și o secțiune pentru adulți. La etaj, veseli și curioși, băieții și fetele așteaptă să înceapă antrenamentul.
Este cu totul altfel față de ce se vedea în videoclipurile în care șeful grupului Wagner strigă la deținuți în curtea unei închisori, promițându-le, direct, ca de fiecare dată, moartea sau amnistia dacă vor face un serviciu bun și loial în trupele sale care luptă în Ucraina.
”Acest club testează voluntari care vor să - și servească țara", spune Mihail, un bărbat de doi metri înălțime, cu o barbă bine tunsă și umeri largi, care stă în fața unui ring mare și colorat. ”Le punem întrebări, le verificăm nivelul de pregătire fizică, cu flotări, ghemuiri, alergări, exerciții fizice de bază, nimeni nu trebuie să se forțeze. Puteți vedea aici, este o sală de sport obișnuită, pentru toată lumea. Cine vrea vine aici, iar noi doar verificăm dacă este sănătos și fără obiceiuri proaste, cum ar fi dependența de droguri, alcoolism sau activități infracționale. Știți, oamenii trec prin tot felul de experiențe. Unii poate că au avut membre rupte și acum trăiesc cu plăci de metal în corp. Una peste alta, noi verificăm aici dacă persoana este sănătoasă, dacă este sănătoasă din toate punctele de vedere", explică el.
"Cineva trebuie să o facă"
Pentru toate acestea, ne asigură Mikhail, e nevoie de un interviu care durează între 30 de minute și o oră. Alături de el se află Marat, care se prezintă ca antrenor de box. Asta e tot ce aflăm despre cei doi bărbați, care au avut amabilitatea de a acorda pentru RFI un interviu de 20 de minute, printre mănuși de box care par foarte noi... Poate că numele, adresa și numărul de telefon ale clubului au fost făcute publice timp de trei zile, dar nici nu se pune problema de a face vreo fotografie, inclusiv a steagului Wagner foarte ușor de recunoscut din colțul camerei.
Iar când l-am întrebat de ce ajută "orchestra" [porecla dată grupului Wagner de către membrii săi - n.r], Mihail a răspuns laconic: "Cineva trebuie să o facă.... De ce cu Wagner? Dar de ce nu?”
Marat este ceva mai vorbăreț: "Li se atribuie sarcini și ei le îndeplinesc. Toată lumea vede asta. Pe câmpul de luptă ca și în alte părți ale lumii...”.
Argumentul eficienței, mai mult decât cea a forțelor regulate rusești în ceea ce Kremlinul numește încă "operațiunea specială din Ucraina", este cel pe care Evgheni Prigojin l-a promovat întotdeauna. Direct pe canalul său personal de pe Telegram sau prin intermediul întregului ecosistem de media afiliate pe care l-a creat.
Iar conflictul dintre fondatorul Wagner și Ministerul rus al Apărării devine din ce în ce mai dificil și mai vizibil. Evgheni Prigojin a obținut marți, 14 martie, votul în a treia și ultima lectură a unei noi legi, care așteaptă acum semnătura președintelui Vladimir Putin. Potrivit noii legi, orice cuvânt considerat a fi o încercare de discreditare a oamenilor săi va putea fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare, exact ca în cazul soldaților din armata regulată.
Câți oameni și în cât timp speră Evgheni Prigojin să înroleze cu noua metodă? Șeful grupului paramilitar privat nu a precizat...
Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr