Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump susţine că va fi arestat marți şi face apel la proteste

trump.png

Donald Trump
Sursa imaginii: 
MANDEL NGAN AFP via rfi.fr

Donald Trump ar putea fi pus sub acuzare la New York săptămâna viitoare pentru că ar fi acoperit plăți către o actriță de filme pentru adulți, în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016, relatează Reuters.Dacă va fi acuzat, Donald Trump ar deveni primul fost președinte al SUA care va fi urmărit penal.

Donald Trump a anunțat sâmbătă, într-o postare pe pe rețeaua de socializare Truth Social, că se așteaptă să fie reținut marți și a făcut apel la adepții săi să protesteze, deși un purtător de cuvânt a spus ulterior că Trump nu a fost informat cu privire la o posibilă reținere a sa, transmite Reuters.

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a prezentat dovezi unui juriu din New York cu privire la o plată de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels în ultimele zile ale campaniei prezidențiale din 2016, în schimbul tăcerii ei despre o presupusă aventură cu Trump, potrivit surselor. Trump a negat această informație, iar avocatul său a acuzat-o pe Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, de extorcare.

Procuratura afirmă însă că Trump a plătit avocatului 130,000 de dolari pentru ”servicii juridice” în condițiile în care starul de filme pentru adulți primise anterior aceeași sumă de bani de la avocatul lui Trump.

Daniels a vorbit miercuri cu procurorii prin Zoom. Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, a pledat anterior vinovat faţă de o acuzaţie penală federală, legată de efectuarea plăţii către Daniels, despre care a spus că Trump i-a ordonat să o facă pentru a nu afecta şansele sale de a câştiga Casa Albă în 2016.Pe această faptă se va baza ceea ce ar putea fi urmărirea penală a lui Trump la Curtea Penală de stat din Manhattan. Legile statului New York interzic companiilor să clasifice greşit natura cheltuielilor, cum ar fi, teoretic, să numească rambursarea către Cohen pentru plata lui Daniels ”cheltuieli legale”, potrivit News.ro. Încălcarea acestei legi poate duce la o acuzaţie de contravenţie. Dar aceasta poate fi considerată o infracţiune dacă denaturarea este făcută pentru a acoperi o altă infracţiune.

Dacă va fi acuzat, Donald Trump ar deveni primul fost președinte al SUA care va fi urmărit penal. Sondajele arată că el conduce în cursa pentru nominalizarea republicană. Un caz penal din New York durează în medie mai mult de un an pentru a trece de la etapa rechizitoriului la proces, a spus Karen friedman Agnifilo, fostul procuror șef- adjunct din Manhattan.

Această statistică indică posibilitatea ca Donald Trump să fie judecat în mijlocul campaniei prezidențiale din 2024 sau chiar după ziua alegerilor, situație în care procesul ar intra în ”ape legale” neexplorate. Dacă va fi reales, Donald Trump nu ar deține puterea să se amnistieze.