Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce dotări avea și care era misiunea dronei americane doborâte de ruși în Marea Neagră (analiză France24)

drona.jpg

Drona americană Reaper MQ-9, succesoarea modelului Predator...
Sursa imaginii: 
ABACA via Reuters Connect via France24

Avioanele de luptă rusești au interceptat și doborât săptămâna trecută deasupra Mării Negre o dronă americană. Este primul incident militar între cele două țări de când Ucraina a fost invadată de Rusia. De atunci, Moscova, Washington și Kiev au dat o lungă serie de declarații în care fie condamnă, fie încearcă să tempereze tensiunile crescânde dintre SUA și Rusia. Dar ce este acest Reaper MQ-9 care a stârnit furia rușilor? France24 încearcă să afle câteva explicații:

Dacă Ucraina a profitat de această ocazie pentru a susține că Moscova a doborât în mod deliberat drona, pentru a determina  SUA să se implice și mai mult în conflictul existent, cei de la Washington au fost mai precauți în declarații. John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului american al securității naționale, și-a exprimat regretul față de acest „act periculos” și „nesăbuit” din partea soldaților ruși.

Intervievați de New York Times cu privire la acest incident, mai mulți oficiali americani au respins teoria provocării rusești menită să forțeze mâna americanilor în război. Aceștia vor mai degrabă să creadă în teoria unui incident izolat.

La rândul ei, nici Rusia nu a fost mai concludentă în ceea ce privește incidentul. Ambasadorul Rusiei în SUA a declarat că Rusia nu caută conflicte, adăugând apoi: „presupunem că [de acum înainte] Statele Unite vor înceta să-și folosească dronele atât de aproape de granița rusă”.

Vânătorul de teroriști

Trebuie menționat faptul că prezența aeronavei în acea zonă este oarecum surprinzătoare. „Până acum, americanii au raportat misiuni militare în Marea Neagră, dar departe de frontierele Rusiei, în timp ce în acest caz, potrivit serviciilor americane și britanice, drona se afla foarte aproape de coasta Crimeei, unde rușii au importante unități militare”, subliniază Alexandre Vautravers, specialist în domeniul armelor și redactor șef al revistei Swiss Military.   

Modelul - un MQ-9 Reaper - este, de asemenea, foarte special. „Aceste drone sunt cunoscute mai ales pentru utilizarea lor în vânătoarea de teroriști”, spune Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

Aceste drone Reaper MQ-9 sunt, de fapt, „aparate pilotate de la distanță, cu o lungime de aproximativ unsprezece metri, echipate cu camere ultraperformante care permit  urmărirea țintelor foarte îndeaproape, care pot transporta rachete pentru a efectua lovituri de precizie”, detaliază Jeff Hawn.

Succesorul Predator

Potrivit New York Times, armata americană folosește aceste drone din 2018 pentru a înlocui modelul Predator, care a fost adesea criticat pentru numărul mare de victime civile colaterale în timpul așa-ziselor „lovituri precise” din Siria, Afganistan și Irak.

Această dronă, cu o capacitate de atac incontestabilă, a fost așadar interceptată de către avioanele de luptă rusești. Experții intervievați de France 24 nu cred că aeronava care survola deasupra Mării Negre era „înarmată”. În acest context, „cel mai probabil, drona se afla în acea zonă într-o misiune de recunoaștere și de colectare de informații”, a declarat Jeff Hawn.

Armata americană insistă chiar asupra faptului că MQ-9 Reaper este în primul rând un „instrument de colectare a informațiilor” și abia apoi o dronă ucigașă.   

Unul dintre punctele forte ale MQ-9 Reaper este autonomia sa. „Poate zbura încontinuu timp de peste 30 de ore, ceea ce îi permite să rămână deasupra unei ținte pentru o perioadă lungă de timp, pentru a obține astfel cât mai multe informații utile”, spune Jeff Hawn. 

Și are și instrumentele necesare pentru a le obține. Pe lângă camerele sale performante, „are o încărcătură utilă de 300 până la 400 kg, ceea ce îi permite să transporte o serie întreagă de senzori electromagnetici, capabili să intercepteze, de exemplu, semnale radar, telecomunicații sau telefoane mobile”, subliniază Alexandre Vautravers. 

Un incident provocat în mod deliberat

Acest lucru este suficient pentru a-i neliniști pe ruși cu privire la bazele militare pe care le au în Crimeea. Cu atât mai mult cu cât un Reaper poate ascunde un altul. „Ele sunt dislocate în escadrile de șase până la opt drone. Iar pentru fiecare misiune, sunt două sau chiar trei drone care zboară împreună. A treia zboară puțin mai în spate pentru a servi ca plan B în cazul în care una dintre celelalte două eșuează”, explică Jeff Hawn. 

Pentru acest specialist, nu există nicio îndoială că accidentul a fost provocat în mod deliberat de ruși. „Aceste drone sunt mult mai lente decât avioanele de luptă rusești, ceea ce înseamnă că piloții au trebuit să își ajusteze viteza pentru a o intercepta”, a declarat el. Washingtonul a precizat că avioanele rusești s-au învârtit în jurul dronei lor timp de 30-40 de minute...

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Cornelia Mohora