Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ASF în Parlament: "Aceste companii au fraudat. Utilitatea noastră există, pentru că noi i-am depistat"

20230320133607_ec_9956.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Calin

Conducerea ASF a explicat, luni, în fața parlamentarilor cele două falimente din piața asigurărilor RCA din acest mandat- City Insurance si Euroins.  Ambele companii au fost amendate, într-un an şi jumătate, cu 16 milioane lei, au spus reprezentantii ASF. Niciuna nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii, a declarat la audieri seful ASF. Autoritatea propune Ministerului de Finanţe o reglementare astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu cele de referinţă, să rămână la nivelul celor din martie nul trecut, timp de 6 luni.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, susține că City Insurence și Euroins dețineau 80% din polițele RCA, iar neregulile multiple făcute de cele două companii au făcut foarte dificilă verificarea lor și, prin urmare, nu au putut fi luate măsuri mai din timp.

„Când am venit la ASF, City si Euroins deţineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu exista aşa ceva. Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe care ne-au determinat să impunem măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit.

Controalele au fost dispuse aproape lunar, unele inopitate şi controale permanente, în urma cărora au fost amendate persoane fizice şi juridice şi s-a dus la destituirea conducerii companiei Euroins.

Conducerea Euroins a fost sancţionaţă şi destituită la două, trei luni de când am venit. Am dat amenzi consistente, au luat amenzi de 16 milioane lei cumulate, într-un an de zile şi jumătate. Deci activitatea de supraveghere a ASF a fost una extrem de incisivă, numai că ASF s-a lovit de refuzul companiei de a da documente sau de a da documente neconforme cu realitatea. Aceste societăţi de asigurări sunt conduse după directiva europeană Solvency II care le permite să emită asigurări numai şi numai cu reasigurare.

Adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurator, care poate fi inclusiv în Insulele Cayman. Ştiind ce găsisem la City Insurance, ASF a impus companiei Euroins să îşi readucă asiguratorul ca să îl putem să îl controlăm, având în vedere că reasiguratorul era în Insulele Cayman. Astfel, compania şi-a făcut reasiguratorul în Germania, asta făcând posibilă verificarea”, a afirmat Nicu Marcu, luni la audierea în comisiile Senatului.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a adăugat că falimentele celor două societăţi au fost cerute de către ASF, însă le-a fost dată posibilitatea celor două companii să intre în legalitate.

Vicepreședinte ASF: Piața RCA are o defecțiune structurală

Vicepresedintele ASF, Cristian Roșu, a explicat de ce nu s-au intamplat si pe alte piețe. “Piața românească de asigurări, în special piața RCA, are o defecțiune structurală și, pornind de la această defecțiune structurală, ceea ce se întâmplă astăzi are reverberații foarte mari.

Pornesc de la un exemplu simplu: facem referire la Europa. În piața românească activează nouă până ieri, astăzi opt companii de asigurări care fac mergea în piețe mature.

În UK, de exemplu, sunt 200. În Italia sunt 178. Nu vorbim de Germania, că este din cu totul altă poveste.

În Polonia, care este o țară mai apropiată de specificul românesc și venită din blocul est european, sunt treizeci și cinci de societăți. Simplu.

Dacă luăm o sută de procente și le împărțim la 35, media este undeva în jurul a 33. Când un jucător cu 3 la sută, din varii motive, a ieșit din piață că a vrut, că a intrat în faliment, el nu distorsionează nimic.

Posibilitatea lui de a crea o acțiune pandemică, în piața pe care operează, nu se simte” a explicat Cristian Roșu.

Anca Dragu, USR: Operația a fost un succes, pacientul a murit

La rândul ei, senatoarea USR, Anca Dragu, a încercat să tragă o concluzie după explicatiile primite de parlamentari. “Am ascultat cu atenție ce ați spus, am citit materialul...Să trag o concluzie simplă: operația a fost un succes, pacientul a murit.

Pentru că dumneavoastră spuneți că ați aplicat toate măsurile pe care le puteți lua, deși aici putem discuta de ce nu ați recurs, în ultimă instanță, și la administrarea specială. Deci, ați luat toate măsurile pe care le puteați lua.

Totuși, nu v-ați putut opune acestei fatalități ca două companii, care erau un risc sistemic pentru piață, au dat faliment una după alta la interval de doi ani...

Întrebarea mea este considerați că ASF este o instituție independentă, atâta timp cât președintele Partidului Social Democrat face declarații publice despre falimentul unei companii, falimentce urmează să se întâmple?

Considerați că este acest principiu al independenței se mai aplică în cazul instituției pe care o conduceți?

Nicu Marcu: Vreau să vă spun un lucru din momentul în care sunt în această instituție nu a fost nicio intervenție din afara instituției și instituția a funcționat independent.

Deci vreau să întăresc acest lucru. Nu aș vrea să comentez tot tot ce apare pe piață, pentru că istoricul acestor două companii pe buzele populației tot timpul erau - să nu te lovească cineva de la CITY sau să te lovească cineva de la Euroins. Deci nu pot să comentez mai mult legat de declarația domnului președinte.”

Reprezentantii ASF au fost flancați de parlamentarii AUR, care au venit cu mai multe foi, pe care se putea citi „ASF = Corupţie”, „ASF = Hoţie”. De mai multe ori a fost nevoie de interventia conducatorilor de sedinta.


Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Calin

Să mai spunem că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va înainta, luni, Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări.

Și tot ca o concluzie seful ASF a explicat de ce e nevoie ca un astfel de faliment să nu se mai repete...

Cauza este că aceste companii, majoritatea dintre ele, au fraudat. Utilitatea noastră este și există, pentru că noi i-am depistat. Nu a fost simplu să ajungem aici. Aceste companii stăteau cu dosare sub masă pe care nu le înregistrau.

Aceste companii nu și-au înregistrat dosarele din instanță pe care le aveau în contabilitate și a trebui să investigăm toate aceste lucruri.

Iar ca măsură, în continuare, de o perioadă de timp și acum am operaționalizat împreună cu BAAR un sistem informatic prin care determinăm toate companiile de asigurări să-și introducă toate datele, începând de la emiterea poliței, de la constituirea rezervelor, a dosarelor de daună și a plăților.

Să vedem trasabilitatea în timp real, adică zilnic, de pe o zi pe alta. Lucru care până acum nu s a putut verifica, pentru că totul se făcea ori prin controlul pe care îl făceam la fața locului. Asta, asta e una dintre soluții sau soluția principală, faptul că putem, vom putea să avem toate informațiile în timp real.

Dacă nu avem informație în timp real prin raportări, niciodată nu o să se întâmple nimic, pentru că tot timpul o să fie cei care sunt de rea-credință, tot timpul o să facă același lucru și în momentul când te duci retroactiv să verifici ceva, deja faptul s-a consumat. Soluția este să avem toate datele în timp real pe care trebuie să le verificăm.