Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europenii pun în comun 2 miliarde de euro pentru muniție destinată Ucrainei

munitie_obuze_razboi_ucraina.jpg

Un artilerist ucrainean manevrează obuze de 155 mm în apropiere de Backmut, Ucraina, martie 2023
Sursa imaginii: 
© Aris MESSINIS / AFP via rfi.fr

Miniștrii de externe și ai apărării din UE au aprobat planul de 2 miliarde de euro pentru a achiziționa în comun muniția de artilerie atât de necesară pentru Ucraina.

După cum menționează Euractiv, cumpărarea în comun de armament la o asemenea scară reprezintă un nou pas important pentru UE, deși statele membre au avut divergențe în ultimele săptămâni pe marginea detaliilor.

Principala problemă care i-a divizat pe europeni a fost excluderea – sau nu – a furnizorilor de muniție ne-europeni. Unii au văzut în exclusivitatea europeană o posibilă limită în ajutorarea deplină a Ucrainei.

În prezent, sunt avute în vedere două modalități de achiziție în comun.

Prima este prin intermediul Agenției Europene de Apărare (AEA), care ar accelera comenzile de muniție, considerându-le caz de "forță majoră". Acest lucru ar permite negocierile directe cu industria fără a lansa mai întâi o cerere de ofertă.

A doua opțiune este ca achizițiile comune să se facă prin intermediul unor consorții compuse din cel puțin trei țări, cu o una singură care să conducă negocierile. Germania a indicat deja că și-ar deschide proiectele de achiziții publice pentru alte state membre.

Potrivit unui oficial UE apropiat de negocieri, citat de Euronews, cele două sisteme ar putea fi complementare.

Miniștrii au decis ca un prim fond de 1 miliard de euro să fie folosit pentru a elibera stocurile deja existente, care poate fi trimise rapid pe teatrele de luptă.

Cu încă 1 miliard de euro vor fi comandate obuze de 155 de milimetri pentru Ucraina, ca parte a unei achiziții comune masive, pentru a stimula firmele să își intensifice producția.

Oficialii UE speră că, având în vedere cererea agregată, vor negocia achiziții comune cu industria care ar trebui să-și reorienteze liniile de producție și să-și redirecționeze producția către Ucraina.

Aceasta ar marca trecerea industriei de apărare europene pe "modul economiei de război", după ce producția a tot fost redusă în anii care au urmat sfârșitului Războiului Rece.

Decizia europenilor vine într-un moment crucial pentru soarta războiului.

După cum apreciază președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant NATO, Ucraina va avea la dispoziție o singură șansă pentru o ofensivă amplă de succes împotriva forțelor ruse înainte ca „oboseala" să își spună cuvântul atât la Kiev, cât și în cancelariile occidentale.

Vorbind într-un amplu interviu acordat ziarului polonez Reczpospolita și preluat de Hotnews.ro, președintele ceh a precizat că „acest lucru ar trebui să se întâmple în câteva luni. Fereastra de oportunitate este deschisă anul acesta".

Oboseala de război nu ține doar de epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii în Ucraina, ci și de oboseala în țările care acordă ajutor. Multe țări, mulți politicieni se așteaptă la unele progrese în acest an. Cred că Ucraina va avea o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră", a explicat acesta.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 21 martie 2023