Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Japoniei, vizită surpriză în Ucraina

kishida_japonia.jpg

Fumio Kishida, primul ministru al Japoniei
Sursa imaginii: 
AP - Toru Hanai via rfi.fr

Premierul japonez Fumio Kishida se afla marți dimineața în drum spre Kiev, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Kishida îi va "transmite preşedintelui Zelenski respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean care îşi apără patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Fumio Kishida era singurul lider membru al grupului care nu a fost încă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022. El a fost invitat în mod repetat să viziteze Ucraina, precizează sursa citată.

Televiziunea japoneză NHK a declarat că jurnaliştii săi din Polonia au filmat o maşină care îl transporta pe prim-ministru în oraşul Przemysl, de unde responsabilii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.

"Convoiul a intrat în gara Przemysl şi a parcat în faţa unui peron folosit de trenurile internaţionale către Ucraina. Premierul Kishida a coborât din prima maşină a convoiului şi s-a urcat în ultimul vagon al trenului", a adăugat sursa.

Potrivit televiziunii, trenul s-a pus în mişcare marți la orele 01.30 (00.30 GMT).

Kishida este primul premier japonez care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, având în centrul discuţiilor conflictul din Ucraina.

Tokyo s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a oferit Kievului ajutorul său.

În februarie, Japonia a anunţat un ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.

Japonia nu a oferit însă ajutor militar, deoarece Constituţia sa pacifistă o obligă să îşi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive, reaminteşte AFP.