
Politică
Anca Dragu: Pensiile care n-au legătură cu contributivitatea, că sunt speciale, de serviciu sau de frumusețe, sunt pensii speciale
Anca Dragu supraimpozitare impozit progresiv.jpg

În opinia senatoarei USR Anca Dragu, ”cu pensiile speciale este vorba de echitate și moralitate. Pensia este înlocuirea puterii de muncă și pentru marea majoritate a românilor pensia este corelată cu contribuția pe care fiecare angajat a făcut-o pe parcursul vieții profesionale. În timp, s-au creat aceste categorii de privilegiați, în care n-are nici o legătură pensia cu suma contribuită de-a lungul anilor și pur și simplu, după ce se pensionează, persoana primește un procent foarte mare, chiar 80%-85% din salariul brut din ultimele luni de activitate și la o vârstă extrem de tânără, la 45-50 de ani”.
Fostul ministru de Finanțe spune că ”pentru pensiile magistraților există o decizie a CCR, care spune că acestea nu pot fi desființate și atunci chiar și în acest angajament de reformă din PNRR ele sunt într-adevăr exceptate. Este, repet, o decizie a CCR. Despre cum se numesc pensiile care nu au legătură cu contributivitatea, că sunt speciale, de serviciu, de frumusețe, de oboseală, de somn, de noapte, nu contează cum le numim, tot ce este pensie dincolo de contributivitate este o pensie specială, putem să-i spunem de serviciu, dacă ne simțim mai bine și atunci, toate aceste pensii trebuie să vină la nivelul contributivității”.
Marcel Boloș la RFI: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie
Gheorghe Falcă, săgeți către PSD: Sunt bâjbâieli privind pensiile speciale, o fugă de reforme
Anca Dragu afirmă că ”avem multe pensii la o valoare de câteva mii de lei pe lună. Bun, avem și pensii umflate cu pompa. În momentul în care 20.000-30.000 de lei pensie, ceva s-a întâmplat acolo, adică venitul de pe ultimele luni la care s-a raportat calculul pensiei a fost umflat, s-au pus acolo tot felul de sporuri, tot felul de indemnizații de conducere, exista o înțelegere și există în continuare, când iese un coleg special la pensie, îi dăm funcție de conducere, îi dăm toate sporurile, astfel încât să facem un salariu brut foarte mare (...). Or pentru pensiile contributive, rata de înlocuire a pensiei este de sub 60%, adică dacă omul are 10.000 de lei salariul, atunci pensia este undeva sub 6.000 de lei. Or pentru pensiile speciale, la un salariu de 10.000 de lei, ieși la pensie cu 13.000 de lei pensie. Deci asta este problema pe care această reformă trebuie să o rezolve”.