Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul Coreei de Nord vrea să fie pregătit pentru atacuri nucleare împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un participând la cea de-a 7-a reuniune plenară extinsă a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) de la Phenian, pe 1 martie 2023.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un participând la cea de-a 7-a reuniune plenară extinsă a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) de la Phenian, pe 1 martie 2023.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un participând la cea de-a 7-a reuniune plenară extinsă a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) de la Phenian, pe 1 martie 2023.
Sursa imaginii: 
KCNA via Reuters via France 24

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ca țara să fie pregătită în orice moment să lanseze atacuri nucleare pentru a descuraja războiul, acuzând SUA și Coreea de Sud că își extind exercițiile militare comune care implică active nucleare americane, a declarat luni agenția de presă nord-coreeană de stat KCNA.

Remarcile lui Kim au venit pe fondul a ceea ce KCNA a numit exerciții menite să întărească „capacitatea de descurajare a războiului și de contraatac nuclear”, desfășurate sâmbătă și duminică, pentru a transmite avertismente puternice națiunilor aliate.

În cadrul exercițiilor, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear fals a zburat 800 km (497 mile) înainte de a lovi o țintă la altitudinea de 800 m (0,5 mile) urmând scenariul unui atac nuclear tactic, a spus KCNA.

Kim, care a urmărit testul, a spus că exercițiile au îmbunătățit capacitatea efectivă de război a armatei și a subliniat necesitatea de a-și asigura pregătirea pentru orice „contraatac nuclear imediat și copleșitor” prin astfel de exerciții.

„Situația actuală, în care inamicii devin din ce în ce mai insistenți în mișcările lor de agresiune împotriva RPDC, solicită răspuns urgent din partea RPDC de a-și întări exponențial programele de descurajare a războiului nuclear”, a spus acesta, citat de KCNA.

Kim a folosit acronimul numelui oficial al țării sale, Republica Populară Democrată Coreea.

„Forța nucleară a RPDC va descuraja, controla și gestiona cu putere mișcările și provocările nesăbuite ale inamicului, prin pregătirea sa amplă pentru război, și își va îndeplini misiunea importantă fără ezitare, în cazul oricărei situații nedorite”, a adăugat el.

Fotografii ale KCNA au arătat că Kim a participat la test, din nou alături de fiica sa, în timp ce flăcările izbucnesc din rachetă înainte ca aceasta să-și atingă ținta.

Coreea de Sud și Japonia au raportat duminică faptul că Phenianul a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune în largul coastei de est, cea mai recentă dintr-o serie de teste cu rachete în ultimele săptămâni.

Coreea de Nord a reacționat cu furie la exercițiile militare comune ale Coreei de Sud și ale SUA, numindu-le o repetiție pentru invazia împotriva RPDC.

Aliații au desfășurat, de la începutul lunii, o multitudine de exerciții anuale, inclusiv exerciții aeriene și maritime care implică bombardiere strategice americane B-1B.

Marinele și corpurile maritime din SUA și Coreea de Sud vor începe luni primele exerciții la scară largă de aterizare amfibie Ssangyong din ultimii cinci ani, pentru o perioadă de două săptămâni, până pe 3 aprilie.

Luna trecută, cele două țări au organizat exerciții care au simulat un atac nuclear din partea Coreei de Nord, pe fondul campaniei președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol de a promova încrederea strategică în SUA de a descuraja atacurile nucleare asupra aliaților săi, prin capacitatea sa militară.

Într-un alt mesaj, KCNA a spus că peste 1,4 milioane de nord-coreeni s-au oferit voluntari să se înscrie sau să se reînroleze în armată pentru a lupta împotriva Seulului și Washingtonului, o creștere față de cele aproximativ 800.000 de înscrieri raportate de un ziar de stat cu doar două zile înainte.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.