
Politică
De ce vrea PSD o companie de stat în asigurări? Daniel Zamfir: Primăria Viena poate, noi nu?
Daniel Zamfir PSD ANRE.jpg

Daniel Zamfir precizează că ”două companii din piață, e vorba de City și Euroins, cele care în ultimii doi ani de zile au dat faliment, ajunseseră la un moment dat să aibă 80% din piață și de aici trebuie să plecăm, ca să realizăm unde s-a ajuns în această situație, pentru că noi avem aici două instituții care aveau obligația ca lucrurile să nu se întâmple așa. Aveam Consiliul Concurenței care trebuia să vegheze ca să nu se ajungă ca două companii să aibă 80% din piață, pentru că asta este o concentrare a pieței și este oligopol, iar Consiliul Concurenței trebuia să nu permită să se întâmple lucrul ăsta și bineînțeles ASF, care de asemenea trebuia să vegheze cu privire la condițiile de solvabilitate a celor două companii”.
Theodor Stolojan: Cazul Euroins putea fi prevenit. ASF ar trebui să învețe din practica BNR
Senatorul PSD spune că ”aceste două companii care au fost sau sunt acum în faliment, e vorba de City și Euroins, sunt ultimele două, în ultimii șapte ani am mai avut încă două companii, Astra și Carpatica, cele două companii ajunseseră să practice niște prețuri de dumping, mult sub ceea ce se practica în piață. Ăla era un mecanism limpede, îl vedea toată lumea cu ochiul liber, tocmai făcut ca să atragă din piață cât mai mulți clienți, ei practicând niște prețuri extrem de mici, cam la jumătatea prețurilor practicate de celelalte companii. Or cele două instituții, din punctul meu de vedere, nu și-au făcut treaba. Am audiat conducerea ASF și am constatat acolo că ASF putea să intervină de mai mult timp (...). ASF-ul are la îndemână o măsură și anume administrarea specială, atunci când are suspiciuni în legătură cu solvabilitatea companiilor din piață. Adică FGA-ul practic putea să preia pentru cel puțin șase luni de zile administrarea specială a acestei companii. Asta ar fi însemnat că banii pe care îi încasa Euroins-ul ar fi fost gestionați de către Fondul de Garantare, care este al statului român, iar banii aceștia nu s-ar fi evaporat, că în momentul ăsta pot să vă spun că banii pur și simplu nu mai există. Numai în ultimele nouă luni de zile, cei de la Euroins au transferat peste 500 de milioane de euro, repet, 500 de milioane de euro, prin acest mecanism de reasigurare, pe care l-au conceput cu o altă companie din interiorul grupului Euroins”.
Anca Dragu la RFI: ASF are o abordare absolut aberantă în cazul Euroins
Întrebat dacă ar trebui demisă conducerea ASF, senatorul PSD a evitat un răspuns tranșant: ”Acum, după această audiere, după ce ASF a venit cu propunerea de a plafona prețurile la RCA pe o perioadă de șase luni de zile (...), conducerea ASF își termină mandatele în octombrie acest an. Eu cred că Parlamentul trebuie să analizeze foarte serios măsura în care poate fi demisă această conducere și care ar fi rezultatele, dacă o nouă conducere s-ar instala pe o perioadă limitată, e vorba numai de vreo cinci-șase luni de zile și care ar fi efectele. Eu sunt convins că în coaliție se va discuta foarte serios și se va lua cea mai bună decizie (...). O nouă conducere venită doar pentru cinci luni de zile cred că nici nu învață pe unde sunt birourile pe acolo, darămite să ia niște decizii care să repună lucrurile în ordine. Cred că lucrurile trebuie gândite extrem de limpede și nu acum la cald, când toate tunurile sunt puse pe ASF”.
De ce vrea PSD o companie de stat în asigurări?
Reporter: PSD propune înființarea unei companii de stat în asigurări, cu finanțare de la CEC și EximBank. Mulți economiști spun că e o greșeală, pentru că statul este cel mai slab manager. În plus, care e rostul să arunci un asemenea jucător pe o piață de asigurări, unde vedem că mai toate companiile de profil își frâng gâtul?
Daniel Zamfir: Cei mai mulți români în momentul ăsta, sigur, acum, după falimentul lui Euroins, se plătesc asigurările la compania Omniasig, de exemplu, unde acționar majoritar este Primăria Viena. Deci noi, cetățenii României, care ne asigurăm mașinile plătim bani la Primăria Viena. Primăria Viena poate să fie acționar într-o astfel de societate și în România nu. Nu, este foarte bine și sănătos pentru piață să ai o companie de asigurări de stat, tocmai pentru a realiza un echilibru în această piață (...).
Reporter: Dar dacă vrei să aduci un echilibru pe piață, poți atrage mai mulți jucători pe piața de asigurări. În alte state sunt zeci de companii pe piață, în România sunt vreo șapte-opt.
Daniel Zamfir: E adevărat, asta a fost o eroare, repet, a celor două instituții și nu vorbesc numai de ultimul an sau de ultimii doi ani, ci și din trecut, faptul că Consiliul Concurenței și ASF au permis ca pe piață să existe aceste două companii care să acapareze 80% din piață și n-au făcut acest lucru folosind mijloacele corecte, ci prin această politică de dumping, deci prețurile incorecte, scăzute la jumătate față de prețul pieței și în acel context oamenii și-au făcut asigurări, pentru că, nu-i așa, omul nu era interesat decât să ia la prețul cel mai mic, având în vedere că polița RCA nu te privește pe tine, ci pe cel pe care eventual îl accidentezi și atunci, obiectivul principal era să plătești cât mai puțin pe polițe. Ei, uite că ajungând la 80% din piață, practic, 80% dintre noi suntem asigurați la aceste companii care nu pot plăti și care de-a lungul timpului nu și-au achitat daunele.