Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UEFA: Folosirea însemnelor "Ungaria istorică" va atrage sancțiuni disciplinare (exclusiv RFI)

uefa.jpg

Sursa imaginii: 
Ozan KOSE AFP via France24

La solicitarea RFI România, UEFA a adus clarificări cu privire la folosirea simbolurilor "Ungariei istorice" de către fanii maghiari, la meciurile echipei naționale de fotbal. Iată răspunsul trimis de UEFA întrebărilor RFI România:

"UEFA a luat la cunoștință de informațiile apărute în presă potrivit cărora ar fi aprobat utilizarea steagurilor și bannerelor "Ungaria istorică" la meciurile din cadrul competițiilor UEFA.

 Pentru evitarea oricărui dubiu, UEFA nu a aprobat în niciun moment utilizarea unor astfel de steaguri sau bannere, iar prezența unor astfel de bannere poate duce la consecințe disciplinare. Federația maghiară de fotbal a fost informată în mod corespunzător în acest sens și i s-a recomandat, de asemenea, să ia măsurile necesare pentru a evita ca aceste bannere să fie afișate la meciurile UEFA. 

În cazul în care este raportată afișarea unor astfel de steaguri/bannere, aceasta intră în competența organelor disciplinare ale UEFA, pentru a evalua problema și, eventual, pentru a impune sancțiuni disciplinare în conformitate cu Regulamentul disciplinar al UEFA".

 

Potrivit Federației ungare, citată de publicațiile Nemzeti Sport și Hungary Todat, atât UEFA cât și FARE (organismul european de luptă contra rasismului în fotbal) au recunoscut că harta istorică a Ungariei și culorile benzii Árpád nu constituie în sine un comportament rasist, dar că acest lucru nu se aplică și altor simboluri și inscripții de pe drapel sau sloganurilor suporterilor.

Subiectul a stârnit reacții puternice de dezaprobare în România și inclusiv lideri politici s-au pronunțat vehement împotriva deciziei forului european.

Imediat, în după-amiaza de marți, 21 martie, Federația Română de Fotbal a comunicat că va cere clarificări din partea UEFA după care, a doua zi dimineața, miercuri, a comunicat că   UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European, iar forul de la Budapesta a greșit făcând anunțul. Comunicatul FRF a fost pe larg preluat în presa din România.

Potrivit publicațiilor ungare Nemzeti Sport și Hungary Today, UEFA ar permite totuși introducerea pe stadioane a drapelelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică și solidaritatea cu suporterii din străinătate, sub rezerva următoarelor condiții: 

- Să înfățișeze doar o hartă a Ungariei istorice, fără alte simboluri sau inscripții.

- Să folosească doar culorile roșu, alb și verde.

- Conținutul bannerului să fie verificat în prealabil.

- Bannerul nu trebuie să împiedice fanii de pe stadion să urmărească meciul fără a fi deranjați.