Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit. Rusia insistă că Marea Britanie agraveaza astfel conflictul (Interviu)

obuze.webp

Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit. Decizia este criticata de Federația Rusă
Sursa imaginii: 
rfi.fr/ Reuters - Stringer

Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit și a insistat că au un risc scăzut de radiații, adăugând  că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare și calificând reacția Moscovei, care a numit această decizie drept un nou pas către o "coliziune nucleară", drept o "încercare deliberată de a dezinforma", scrie BBC.

Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, a anunțat ministerul britanic. Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării.

Ministerul britanic de Externe,  a dat asigurări că nu este vorba de nicio escaladare spre un conflict nuclear. "Singura ţară din lume care evocă probleme de tip nuclear este Rusia", a afirmat James Cleverly, citat de site-ul Tagesschau.de.

 

Reacția Rusiei

Decizia a fost criticată atât de președintele Vladimir Putin, care a spus că Rusia "va răspunde corespunzător", cât și de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a spus că "încă un pas a fost făcut" către o "coliziune nucleară" între Federația Rusă și Occident. La rândul său Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar însemna că Marea Britanie este „gata să încalce dreptul internațional umanitar, ca în 1999 în Iugoslavia”. „Nu există nicio îndoială că acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adăugat Lavrov.

Pe de alta parte marți seară, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor trimite niciun fel de muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Uraniu sărăcit

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice - și expert în arme chimice - colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat că precizarile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”. El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu. Breton- Gordon a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a precizat comunicatul Ministerului Apărării de la Londra.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, se arată in comunicat

Uraniul sărăcit este ceea ce rămâne după ce uraniul natural a fost îmbogățit, fie pentru fabricarea de arme, fie pentru combustibil pentru reactoare. Este ușor radioactiv în forma sa solidă. Dar este o substanță foarte grea, de 1,7 ori mai densă decât plumbul și este folosită pentru a întări proiectilele astfel încât acestea să poată pătrunde în blindaje și oțel.

Obuze cu uraniu sărăcit au fost folosite în Irak și Balcani.

Un raport din 2022 al Programului ONU de Mediu a spus că uraniul sărăcit reprezintă o problemă de mediu în Ucraina.„Uraniul sărăcit și substanțele toxice din explozivii obișnuiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și pot crește riscul de cancer”, se arată în document.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este considerată o problemă mai semnificativă decât posibilele efecte ale radioactivității sale”, se mai spune în document.

Când o armă făcută cu un vârf sau un miez de uraniu sărăcit lovește un obiect solid, cum ar fi partea laterală a unui rezervor, trece direct prin el și apoi erupe într-un nor arzător de vapori, arată digi24.ro

Generalul Virgil Bălăceanu, i-a explicat Mariei Ilie, ce înseamnă exact folosirea acestui tip de arme și ce efecte au.

 
Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit. Rusia insistă că Marea Britanie agraveaza astfel conflictul