Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blinken: Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA

blinken_0.png

Antony Blinken
Blinken s-a întâlnit cu omologul său chinez la Munchen
Sursa imaginii: 
Foto: AP - Patrick Semansky

Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei audieri în Comisia de afaceri externe a Senatului, transmit Reuters şi AFP.

 

''Cred că sprijinul diplomatic, politic şi, într-o anumită măsură, material (al Chinei) pentru Rusia merge contra intereselor noastre de a vedea încheiat acest război'', a spus Blinken, potrivit Agerpres.

''Până în prezent, noi nu am văzut China depăşind această linie'', a adăugat el, referitor la eventuale livrări de arme letale din partea Beijingului pentru Rusia, ţară aflată în plin război cu Ucraina. De câteva săptămâni, diplomaţia americană exercită o presiune diplomatică intensă asupra Chinei pentru ca aceasta să nu livreze echipamente militare importante Rusiei. La jumătatea lunii februarie, Washingtonul a anunţat că Beijingul are în vedere o asemenea opţiune. În timpul recentei vizite în Rusia, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reiterat apelul general la negocieri de pace în Ucraina. Antony Blinken a încurajat toate ţările care l-ar primi pe preşedintele rus Vladimir Putin pe teritoriul lor să profite de ocazia respectivă pentru a-l extrăda, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus.

''Cred că cei care sunt membri ai Curţii şi care au obligaţii trebuie să respecte aceste obligaţii'', a declarat secretarul de stat al SUA, ţară care nu este membră a CPI.

Potrivit lui Blinken, dacă Rusiei i se permite să atace o ţară vecină (Ucraina) fără a fi pedepsită, atunci se va ''deschide o cutie a Pandorei'' pentru potenţialii agresori şi se va merge către o ''lume a conflictului''.

''Mizele în Ucraina depăşesc frontierele Ucrainei. Cred că există un impact profund în Asia, de exemplu'', a afirmat demnitarul american, care a remarcat că Japonia şi Coreea de Sud au fost susţinători majori ai Kievului în actualul conflict. Invazia rusă în Ucraina a dat naştere unor dezbateri despre modul în care actualul război va afecta poziţia Chinei faţă de Taiwan, insulă care se autoguvernează, cu un regim democratic şi pe care Beijingul o revendică drept teritoriu suveran chinez.