Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric. Limba de stat a R.Moldova este cea română”

maia_ie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a promulgat, miercuri, legea care prevede excluderea ”limbii moldovenești” din toate legile R.Moldova. ”Astăzi am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”. ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, susține președinta.

”Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că ”vorba dulce mult aduce”, afirmă șefa statului.

Totodată, Maia Sandu s-a arătat convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. ”Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul de la Chișinău a votat, pe 16 martie, în lectura a doua, proiectul de lege ce prevede înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toate legile Republicii Moldova. Astfel, vor fi înlocuite și sintagmele ”limba oficială”, ”limba de stat” și ”limba maternă”. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate și a fost votat de 58 de deputați. 

Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului ”funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională ”Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită ”Limba română”.

Din 1989, ziua de 31 august a fost denumită diferit de politicienii moldoveni fie ”Ziua Limbii Române” sau ”Ziua Națională a Limbii”, ”Limba Noastră” sau ”Ziua Limbii de stat”. La 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională ”Limba noastră cea română”. 

Potrivit autorilor proiectului de lege, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.