Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson: "Cu mâna pe inimă, nu am mințit Camera Comunelor" - Fostul prim ministru britanic audiat de comisia de imunități

boris_johnson_audiere.png

Audiere Boris Johnson
Boris Johnson a fost audiat de comisia de imunități timp de trei ore
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Fostul prim ministru britanic, Boris Johnson, a respins categoric că a indus cu bună știință în eroare Camera Comunelor cu privire la încălcarea regulilor Covid la reședința sa oficială în 2020 și 2021. El a fost audiat de comisia de imunități care poate propune plenului suspendarea sau chiar excluderea sa din Camera Comunelor.

Audierea a durat trei ore și a fost televizată în direct, iar Johnson a fost extrem de combativ contrazicându-se adeseori cu cei șapte membri ai comisiei care trebuie să stabilească dacă fostul premier a indus în eroare cu bună știință Camera Comunelor atunci când la sfârșitul lui 2021 a declarat că nu au fost încălcate regulile de carantină la numărul 10, Downing Street, reședința sa oficială.

Johnson a fost nevoit să facă acele declarații după apariția în presă a unor fotografii de la adunări la care a participat și el, care erau interzise în acel moment, din iunie 2020 până în ianuarie 2021, la care a participat personal de la biroul premierului și în mod clar nu  au fost respectate regulile de distanțare socială.

Linia de apărare a lui Johnson în fața comisiei a fost că într-adevăr a indus în eroare Camera Comunelor, dar a făcut-o cu bună credință, la vremea respectivă neștiind că regulile au fost încălcate.

Unele dintre aceste adunări erau mici petreceri, una în iunie 2020 când era ziua de naștere a premierului de atunci, iar uneori a fost consumat și alcool, iar Johnson a primit și o amendă din partea Poliției Metropolitane pentru încălcarea regulilor stabilite de propriul său guvern și pe care milioane de britanici erau obligați să le respecte, fiind în imposibilitate de a-i vedea pe cei dragi.

Dar Johnson a negat orice rea intenție: “cu mâna pe inimă, nu am mințit Camera Comunelor” a declarat el la începutul audierilor și a spus că a fost sfătuit de consilieri la data respectivă că nu sunt încălcate regulile.

"Afirmații fragile"

Cei șapte membri ai comisiei, patru din Partidul Conservator al lui Johnson, doi din Partidul Laburist și unul din Partidul Naționalist Scoțian, nu au părut convinși de argumentele lui Johnson.

Harriet Harman
Președinta comisiei de imunități, Harriet Harman (Partidul Laburist), a calificat argumentele lui Boris Johnson drept "fragile"
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Președinta comisiei, fosta ministră Laburistă Harriet Harman a calificat afirmațiile lui Johnson drept "fragile". Deputatul Conservator, Bernard Jenkin, un eurosceptic din aripa de dreapta a partidului ca și Johnson a sugerat că acesta ar fi trebuit să ceară sfatul unor avocați, nu al consilierilor politici cu privire la regulile carantinei.

Audierea a fost întreruptă de două ori pentru a da posibilitatea deputaților să participe la voturi ale Camerei Comunelor, unul dintre ele asupra Acordului Cadru privind Irlanda de Nord, negociat de premierul Rishi Sunak cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Johnson a anunțase în ziua precedentă că va vota împotrivă și s-a trezit că numai 21 de deputați Conservatori l-au urmat, rezultatul votului fiind de 515 - 29 în favoarea guvernului.

Comisia va decide până în vară dacă Johnson a dezinformat cu bună știință Camera Comunelor sau mai simplu spus a mințit și apoi va propune plenului sancțiunea în caz de vinovăție. Pedeapsa poate merge până la excluderea din Camera Comunelor.