
Politică
Problema pensiilor speciale e simplă. Nu există voință politică (interviu)
pensii.jpg

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, transmite de partea sa ca o reformă a pensiilor „speciale” în forma cerută de Comisia Europeană este văzută ca o „decizie radicală” si spune ca România are ca termen data de 30 aprilie pentru transmiterea către Comisia Europeană a documentelor finale privind modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Subiectul pensiilor de serviciu, așa-zisele pensii „speciale”, rămâne unul complicat pentru liderii Coaliției de guvernare, în ciuda mizei financiare importante. România și-a asumat prin PNRR reformarea acestor indemnizații, iar surse politice de la București au precizat pentru Europa Liberă că, săptămâna viitoare, reprezentanți ai Comisiei Europene vor veni în România pentru a discuta pe această temă cu guvernul Ciucă.
Nu există voință politică pentru reforma pensiilor speciale, spuna încă odată Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene într-un interviu pentru RFI Romania:
C.G. Banii blocați acum din tranșa a II-a sunt blocați din cauza legii decarbonării și din cauza legii avertizorului de integritate. Deci, dacă aceste două probleme sunt rezolvate și am văzut că, în ultimul ceas și forțați de împrejurări, Ciucă și Ciolacu și-au propus să le rezolve.
Deci, dacă acestea două sunt rezolvate, atunci vin cei 2,8 miliarde de euro pe care ar fi trebuit să-i primim în decembrie anul trecut. După ce primim banii pe tranșa a doua, vom trimite cererea de plată pentru tranșa a treia.
Și aici vine problema pensiilor speciale. Deci pensiile speciale nu au blocat deocamdată banii din PNRR. Dar dacă nu se schimbă legea stupidă propusă de Guvern, în mod clar urmează să se deblocheze tranșa a treia.
Subiectul pensii speciale este unul mult, mult, mult mai complicat, unde nu există voință politică, unde pur și simpu un an, mai mult de un an de zile, și Ciolacu, și Ciucă și Boloș, deci toți oamenii ăștia au vorbit ei între ei, au ajuns la concluzia că nu trebuie făcută o reformă, că îi facem așa din cuvinte pe aia de la Bruxelles și observațiile Comisiei Europene care au apărut în presă sunt devastatoare.
Deci, pur și simplu eu nu am mai văzut un limbaj atât de dur diplomatic în comunicarea dintre Comisia Europeană și un stat membru. Pur și simplu au făcut o lege în bătaie de joc și oamenii ăia au răspuns ca atare.
Rep: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că dacă s-ar respecta ceea ce scrie în PNRR, atunci jumătate din pensiile de serviciu din România s-ar înjumătăți ca valoare. Discuția acum este nu putem să facem cumva să nu facem reforma și să luăm totuși banii? Pot face așa ceva?
C.G: E clar că au încercat asta, dar vedeți tot aruncând cu petarde. Inclusiv această declarație stupefiantă a lui Boloș arată nivelul de o asemenea nesimțire, că de fapt despre asta vorbim. Domnul Boloș acum câteva luni spunea că doar nu suntem o țară sălbatică să facem reforma pensiilor speciale, aflăm din raportul Băncii Mondiale pe care ei l-au cerut... Ministerul muncii, Budăi, a cerut Băncii Mondiale să se ocupe de pensii speciale. Nu era niciun fel de obligație a băncii și nici nu erau bani în PNRR pentru consultanță pentru pensii speciale. Se puteau face, dacă doreau, se puteau face la Guvern. Au băgat Banca Mondială pe subiectul pensii speciale, după care au refuzat, citim asta chiar în raportul Băncii Mondiale, să le pună la dispoziție informații.
Spune Banca Mondială că au primit informații de la statul român doar în ce privește 2 la sută din beneficiarii de pensii speciale. Deci avem un mare secret de stat: cât sunt ăștia, câtă pensie iau? Noi am întrebat inclusiv SRI-ul pe legea accesului la informații și au refuzat să ne spună. Nu vorbim numai de pensiile militarilor, vorbim de pensiile polițiștilor, pensiile SRI, SIE și toți epoleții din România. Acuma, brusc, după ce au refuzat să dea date Băncii Mondiale, după ce nu au o propunere concretă de ajustare, brusc Boloș știe foarte exact cât ar fi pensiile speciale. Mi se pare necredibil. Mi se pare o petardă aruncată doar pentru a învrăjbi militarii pe subiectul ăsta.
De ce am învrăjbi militarii? Pentru nu se vorbește corect cu oamenii ăștia. Pensia militară medie este undeva la 3.000 de lei, dar diferențele sunt foarte, foarte mari în interiorul categoriei militar, inclusiv Ciucă cu pensia lui celebră. Nu știm cât au alții din seviciile secrete. Adică nu fac decât să ridice militarii în capul acestui subiect, în capul celor care propun reforme. Și asta face și Boloș cu declarația asta, fără a ne uita că de fapt sunt uriașe scheme de fraudare acolo prin care ies la pensie generali pe salarii de șase luni în urmă. Acolo ar fi marii pierzători ai acestei reforme, nu la militarul simplu care are o pensie de 3.000 de lei.
Rep: Din răspunsul Comisiei Europene, ce ar trebui să înțeleagă de fapt politicienii?
Comisia Europeană spune că: 1. Propunerea Guvernului nu schimbă nimic. Când a venit Budăi cu proiectul său de lege minune am spus imediat că nu desființează nicio pensie specială. Sunt șapte pensii speciale în România, între care cinci trebuie abolite cu totul. Nu este niciun fel de justificare pentru care parlamentarii să aibă pensie specială.
Nu este niciun fel de justificare pentru care aviatorii sau grefierii să aibă pensii speciale. Toți acești oameni au avut contribuții la pensii. Pensiile trebuie să fie pe bază de contribuție. Dumnezeule, asta este principiul. Singurele două categorii pe care nu le poți desființa ca atare mâine sunt: magistrații și militarii, polițiștii, serviciile secrete.
De ce? Unu: la magistrați, pentru că ai protecția deciziilor CCR. Și atunci trebuie să tratezi ca atare aceste decizii care, nici ele nu garantează pensia pe care o au magistrații acuma, că este mai mare decât salariul pe care l-au avut. Iar la militari, e o situație foarte încurcată, pentru că ei au început să plătească contribuții doar în ultimii câțiva ani.
Militarii care sunt acum în armata română, care luptă profesioniști, vor avea pensii contributive, ca acum contribuie și ei la pensii. Problema este ce se întâmplă cu cei care au ieșit la pensie înainte de a avea aceste contribuții. Și atunci trebuie pur și simplu să iei ce sume au primit ei nete în mână și trebuie pur și simplu și să faci o simulare astfel încât să o aduci în linie cu contributivitatea. Se poate face simplu, dacă vrei. Și Comisia Europeană spune domne, nu schimbați nimic, nu se renunță la nicio pensie. Au dreptate. Mai spun că propunerile sunt o glumă în ceea ce privește reducerea anvelopei cu pensii speciale și din nou au dreptate. Și mai spune Comisia Europeană, și asta ar trebui să audă toți pensionarii din România. Dat fiind că refuzați să acționați pe subiectul ăsta, vă limitați posibilitatea de a crește pensiile normale ale românilor, mai ales alea mici. Asta sunt din observațiile Comisiei Europene.