Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă face o vizită la Chișinău.”Vom reconfirma sprijinul pentru parcursul european al R.Moldova”

ciuca_recean.jpg

Dorin Recean, în România, în prima sa vizită în străinătate, în calitate de prim-ministru al R.Moldova, 1 martie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul României

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, face, joi, o vizită în R.Moldova, la invitația omologului moldovean, Dorin Recean. Premierul român are stabilite întrevederi cu șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, președinta R.Moldova, Maia Sandu, dar și cu speakerul Parlamentului, Igor Grosu. ”Este o vizită prin care reconfirmăm consolidarea relațiilor bilaterale și, desigur, este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european”, a declarat Nicolae Ciucă, în ajunul vizitei de lucru în R.Moldova.

Potrivit agendei, premierul Nicolae Ciucă se întâlnește, la 9.30, cu președinta R.Moldova, Maia Sandu, la sediul administrației prezidențiale. În jurul orei 11.00, șeful Cabinetului de Miniștri de la București va fi întâmpinat de prim-ministrul moldovean, Dorin Recean. Cei doi au programată o întrevedere tete-a-tete, la Guvern. Totodată, va avea loc întrevederea în plen a celor două delegații.

Aproape de ora 12.00, cei doi premieri urmează să facă declarații pentru presă. Să mai spunem că, premierul Dorin Recean va oferi un dejun de lucru în onoarea premierului României.

Agenda șefului Cabinetului de Miniștri de la București include și o întrevedere cu președintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu, dar și o vizită a delegației României la Biserica Ortodoxă ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’.

Vizita premierului Ciucă la Chișinău este una de răspuns la vizita lui Dorin Recean la București pe 1 martie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă.”Vizita premierului Ciucă reconfirmă sprijinul puternic al României în realizarea reformelor și avansarea parcursului european al țării noastre, consolidarea economiei ca urmare a multiplelor proiecte pe care le avem în desfășurare cu partea română, dar și consolidarea rezilienței și securității statului nostru”, a declarat Daniel Vodă, citat de IPN.

Precizăm că, Dorin Recean a mers în România, în prima sa vizită în străinătate, în calitate de premier al R.Moldova. Oficialii români și moldoveni au discutat atunci subiecte de pe agenda bilaterală pentru aprofundarea relației bilaterale, cu accent pe recuperarea economică și dezvoltarea cooperării domeniul energetic, dar și dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

În ajunul vizitei lui Nicolae Ciucă în R.Moldova, președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede excluderea ”limbii moldovenești” din toate legile R.Moldova. Astfel, spune șefa statului, legea confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”. ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, susține președinta R.Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita premierului României, Nicolae Ciucă, la Chișinău