Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răspuns pentru Xi și Putin: liderii UE își afirmă susținerea pentru actuala ordine internațională

ucraina_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / CHARLES MICHEL

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi și vineri la Bruxelles în cadrul unui Consiliu European, care va avea pe agendă situația din Ucraina, amenințările Rusiei și Chinei la adresa ordinii globale, dar și migrația sau problemele competitivității și energiei.

Potrivit scrisorii adresate liderilor europeni de către președintele Consiliului, Charles Michel, reuniunea va începe cu un dejun de lucru alături de secretarul general al ONU, António Guterres. Ultima sa prezență în cadrul Consiliului European a fost consemnată în iunie 2021.

Între timp, războiul de agresiune al Rusiei a schimbat fundamental contextul global, dar organizația mondială este blocată la vârf prin veto-ul introdus de Rusia și uneori de China, în chestiuni fundamentale ținând de condamnarea agresiunii sau a crimelor de război, la Consiliul de Securitate.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski se va alătura partenerilor săi europeni prin videoconferință.

Potrivit președintelui Consiliului, aceștia își vor reafirma angajamentul de nezdruncinat de a ajuta Ucraina.

Pentru o ordine mondială bazată pe reguli

Liderii europeni promit că acest sprijin se va traduce inclusiv prin utilizarea activelor rusești înghețate și mobilizarea comunității globale în sprijinul ordinii internaționale bazate pe reguli.

O ordine pusă deschis sub semnul întrebării de Rusia și China, cu ocazia recentului summit de la Moscova.

Cât despre europeni, aceștia tocmai s-au pus de acord să furnizeze proiectile de 155 de milimetri pentru Ucraina, în valoare de 2 miliarde de euro.

De asemenea, la ultima reuniune din februarie, liderii europeni au decis creșterea urgentă a producției și livrării de muniție către Ucraina. Obiectivul este de a furniza Ucrainei 1 milion de cartușe în următoarele 12 luni și de a asigura o finanțare adecvată.

După o ofensivă de iarnă a Rusiei lipsită de succese notabile, Ucraina pregătește o amplă contraofensivă spre sfârșitul primăverii. Unii analiști o văd chiar ca pe o acțiune a ultimei șanse, înainte ca oboseala să se instaleze, atât în tabăra ucraineană, cât mai ales în cea a susținătorilor occidentali.

Creșterea competitivității pe termen lung a UE și garantarea securității energetice vor fi alte subiecte abordate.

De asemenea, Comisia și Președinția suedeză vor oferi liderilor o scurtă informare privind migrația. Comisia tocmai a lansat două proiecte-pilot de întărire a securității la frontierele externe ale UE în România și Bulgaria.

Dar temerile liderilor europeni sunt legate acum în mai mare măsură de Tunisia, o țară amenințată de colaps, după ce Banca Mondială i-a suspendat finanțarea. O deteriorare gravă a situației economice din această țară nord-africană ar duce la o creștere majoră a presiunii migraționiste în Mediterana.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 martie 2023