Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Serghei Lavrov se plânge în Armenia că Occidentul „l-a discreditat complet”

rusia_armenia.jpeg

Ministrul rus de exeterne, Serghei Lavrov și omologul său armean, Ararat Mirzoyan, la Erevan, Armenia, 20 martie 2023
Sursa imaginii: 
Ministerul de externe al Armeniei / mfa.am

Serghei Lavrov se plânge că Occidentul, care l-a discreditat complet, vrea să strice relațiile dintre Rusia și Armenia. Șeful diplomației de la Moscova a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc după o întâlnire cu omologul său de la Erevan. Lavrov acuză Occidentul că vrea să preia controlul în negocierile dintre Armenia și Azerbaidjan și să împingă Rusia afară din regiune.

„Pentru prima dată, Moscova a luat atitudine față de ideea dialogului dintre Stepanakert (principalul oraș din Nagorno Karabah, n.r.) și Baku,” aflăm din site-ul www.azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană.

Ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov s-a întâlnit recent cu omologul său armean. Potrivit diplomatului rus, „ garanțiile și drepturile de securitate ale poporului din Nagorno-Karabah trebuie rezolvate între reprezentanții Nagorno-Karabah și Baku.”

„Ministrul afacerilor externe al Rusiei și-a exprimat opinia că atingerea unor astfel de acorduri nu este o sarcină dificilă, dar, după cum a subliniat, totul depinde de decența intermediarilor.”

„În timp ce Erevanul declară că dialogul dintre Stepanakert și Baku trebuie să aibă loc în cadrul unui mecanism vizibil la nivel internațional, Baku respinge categoric această perspectivă, insistând că Nagorno-Karabah este problema sa internă.”

„Lavrov a dedicat o mare parte din conferința de presă criticilor la adresa Occidentului. (...) Acesta a insistat că Occidentul, care l-a discreditat complet, încearcă să scoată Rusia din regiune și să preia acordurile încheiate între Erevan și Baku prin medierea de la Moscova.”

Șeful diplomației ruse a acuzat Occidentul că încearcă să creeze disensiuni între Rusia și Armenia, mai scriu jurnaliștii de la Europa Liberă armeană.

„Vedem, să-i spunem după nume, voința manifestă a Occidentului de a crea disensiuni între Rusia și Armenia. Se încearcă modificarea arhitecturii regionale de securitate”, a spus Lavrov, exprimându-și convingerea că „Occidentul nu este preocupat de statele din regiune, ci de propriile sale interese geopolitice egoiste”.

 

Seismolog japonez: Alertă roșie pentru Istanbul!

Iata ce titrează site-ul televiziunii turce TGRT Haber, citând un expert japonez care lucrează în zona unde au avut loc puternicele seisme din Turcia de luna trecută.

Yoshinori Moriwaki precizează: „Cutremurele se pot întâmpla oriunde în Turcia. Falia Izmir nu a fost încă ruptă, nu s-a slăbit”.

„După Bingöl, de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, trebuie să fiți atenți la zone precum Muș, Bitlis și Van. Urmează regiunea Marmara, care include Istanbul. Există 4 puncte periculoase în regiunea Marmara. Prima dintre acestea este Bursa, dar linia de falie nu a fost încă ruptă.

Al doilea se află la 20 de kilometri sud de strâmtoarea Marmara. Aceste două regiuni au un risc seismic de până la 7,5.

Al treilea punct periculos este în Silivri, apoi la sud de insulele Çanakkale. Cutremure între 6,8 și 7,5 pot fi observate în aceste regiuni. Nu se poate da o dată precisă când vor avea loc cutremure, însă bănuiesc că acestea s-ar putea petrece mai întâi pe falia Anatoliei Orientale și, apoi, în alte părți ale Turciei,” a precizat seismologul japonez, citat de televiziunea turcă.

 

Sărbătoarea Echinocțiului de primăvară din Kazahstan, patrimoniu UNESCO

Kazakhstanul se pregătește de marea sărbătoare a Echinocțiului de primăvară sau  Nauryz Meiramy, aflăm din tengrinews.kz.

Pentru kazahi, sărbătoarea simbolizează în mod tradițional fertilitatea, prietenia și pacea. În această zi, oamenii petrec timp cu familia și prietenii lor și se felicită cu expresia „Nauryz meiramy kutty bolsyn! Ak mol bolsyn!”, care înseamnă „Felicitări pentru Nauryz! Să fie belșug!” Celălalt răspunde cu „Birge bolsyn”, care înseamnă „La fel și pentru tine!”

În 2009, Nauryz a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității al Organizației Națiunilor Unite.

„Pentru a sărbători ziua echinocțiului, un mare festival al civilizației nomade va avea loc la Astana EXPO în perioada 21-23 martie.”

„Artizanii din tot Kazahstanul își vor prezenta produsele unice în iurte tematice. Vizitatorii vor putea să vadă și să își încerce aptitudinile în țesutul covoarelor, fabricarea armurii Sakha și broderia tradițională.”

„Punctul culminant al programului este inovatoarea iurtă Neo Nomad, prezentată pentru prima dată. Acesta va prezenta lucrări de artă, design și animații interactive create cu inteligența artificială.”

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Arévik GRIGORIAN - Armenia;                  

Elif Naz KOCA - Turcia;

Ainaz Avzhanova - Kazakhstan                              

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 martie 2023