
Politică
Fenechiu: Întotdeauna ne gândim la interesul țării. Pensiile speciale, un cartof fierbinte
Greva profesori tensiuni coalitie Daniel Fenechiu rocada PNL deconteaza.jpg

Daniel Fenechiu spune că nu se va renunța la reforma pensiilor speciale din PNRR: ”Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă. În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”.
Problema pensiilor speciale e simplă. Nu există voință politică (interviu)
Reporter: Deci nu renunțați la reforma pensiilor speciale, asta spuneți. Pentru că ipoteza a fost avansată chiar de ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, care spunea că sunt țări care au renunțat la mari reforme.
Daniel Fenechiu: A fost o ipoteză prezentată de domnul Boloș, nu a fost nici o prioritate, nici o decizie a premierului Ciucă sau a Guvernului de coaliție. Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul.
Pensiile speciale, un cartof fierbinte
Reporter: Reforma pensiilor speciale trebuie asumată de PNL și PSD împreună, ca partide aliate la guvernare. Or pare că suntem din nou în situația în care cele două formațiuni își pasează răspunderea de la una la alta. E un cartof prea fierbinte, pe care nu vrea nimeni să și-l asume?
Daniel Fenechiu: Este un cartof fierbinte, dar și cartofii fierbinți trebuie gestionați. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluțiilor, nu mi-aș dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toți decidenții politici atât din PNL, cât și din PSD, cât și din UDMR că cu toții ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR și că vom reuși să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste și controlului de constituționalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat.
Reporter: Da, dar dacă faceți reforma pensiilor speciale așa cum vă cere Comisia Europeană, ar înseamna să deranjați multă lume. Vă asumați acest lucru?
Daniel Fenechiu: Este obligatoriu să ne asumăm, de vreme ce luăm banii, însă cerințele CE după prezentarea situației din România, după un dialog extrem de onest și extrem de deschis sunt mai nuanțate astăzi. Deci o voință de a rezolva această problemă și rezolvarea unei părți importante poate fi un început, care ulterior va putea fi continuat, contează foarte mult să dăm dovadă de bună credință, contează foarte mult să dăm un semnal politic că suntem porniți pe drumul ăsta și că vrem să rezolvăm problema și cred că situația s-ar putea rezolva. Acum, eu n-aș vrea ca cineva să creadă că în ipoteza în care nu facem exact cum a spus Comisia Europeană și exact în proporțiile respective, ne-am pierde șansa de finanțare. Eu cred că toate lucrurile se discută (...).
Reporter: Când faceți reforma pensiilor speciale, la interesul cui vă gândiți, al țării, pentru că e vorba de fonduri europene importante, care ar ajuta la transformarea României sau la interesul beneficiarilor de pensii speciale?
Daniel Fenechiu: Întotdeauna ne gândim la interesul țării. Deci indiscutabil, nu cred că cineva v-ar putea răspunde altfel și răspunsul nu este nici ipocrit, nu este nici ca să fie politically correct. E cât se poate de evident că problema pensiilor de serviciu este o problemă care frământă societatea românească de o bună bucată de vreme, este temă de campanie electorală, este temă de critici, este temă de talibanizare și așa mai departe. Deci e o problemă care trebuie rezolvată, pentru că pornește și generează o inechitate.