Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîțu la RFI: PSD face o manipulare mizerabilă. PNRR e cel mai bun program economic făcut vreodată

Florin Citu PNL Ordonanta austeritate pensii speciale.png

Florin Cîțu: PNL nu trebuie să preia Ministerul Finanțelor, fără un audit serios
Florin Cîțu: PNL nu trebuie să preia Ministerul Finanțelor, fără un audit serios
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Fostul premier Florin Cîțu îi răspunde la RFI lui Marcel Ciolacu pe tema pensiilor speciale, după ce liderul PSD a declarat la Europa FM că liberalul a ținut ascuns PNRR-ul și că dacă s-ar aplica la literă, reforma pensiilor speciale ar depopula Justiția și Apărarea. Florin Cîțu spune că ”politicienii care nu fac reforme și nu luăm acești bani trebuie să răspundă personal în fața românilor, pentru subminarea economiei naționale”.

Florin Cîțu îi răspunde lui Marcel Ciolacu: ”A fost un an de zile, au avut un an de zile, PSD e la guvernare de un an de zile, cu un ministru al Muncii, pentru a face reformele din PNRR. Ai termene limită, 31 decembrie era termen limită pentru pensiile de serviciu, dar asta nu însemna că trebuia să aștepți până în ultima săptămână, să vii cu un proiect de lege care nu era nici măcar acceptat de Comisia Europeană. Puteai dacă vroiai să faci reforme, puteai să te ocupi tot anul și aveam dezbateri și așa mai departe. Deci ceea ce vedem acum este de fapt o manipulare mizerabilă pe care o face PSD, dar cu asta ne-am obișnuit, tocmai pentru a nu face aceste reforme. De aceea, vedeți că e bine că avem aceste reforme în PNRR, pentru că altfel ele nu ar fi fost făcute niciodată și acum ele trebuie făcute, dacă vrem să luăm acești bani”.

 

Fenechiu: Întotdeauna ne gândim la interesul țării. Pensiile speciale, un cartof fierbinte

 

Fostul premier îl critică pe liderul PSD: ”Mi se pare ciudat să spună Marcel Ciolacu, care avea informații despre un faliment pe piața asigurărilor că el nu are informații, nu știa cum e PNRR-ul. PNRR-ul a fost public tot timpul, toate informațiile au fost publice, iar reforma pensiilor, nu doar de serviciu, reforma sistemului de pensii în România nu este ceva nou, nu este un secret, este o reformă amânată de 30 de ani de zile și principiile pe care le avem și în PNRR se regăsesc, dar OK, sunt și în engleză, dar și în română, în rapoartele de convergență pe care Comisia Europeană le face pentru România la doi ani, le facem împreună și acolo arată clar de ce România trebuie să facă această reformă a sistemului de pensii, total, să treacă pe un sistem de contributivitate, în primul rând și apoi sunt și alte probleme pe care le avem în sistemul de pensii. Deci acolo sunt toate informațiile, nu este ceva nou, nu este un secret, nu este ceva ce a fost făcut acum. A, că PSD nu vrea să facă aceste reforme știm, nu a vrut să le facă niciodată și de aceea le-am inclus în PNRR și avem și bani. Pentru prima dată în istorie, cineva, Uniunea Europeană, vă dați seama cum am ajuns, ne dă 30 de miliarde de euro doar să facem reforme care sunt bune pentru români”.

 

Gabriel Zetea (PSD): Toată lumea să stea liniștită, vom avea și banii din PNRR și va fi mulțumită și CE

 

Reporter: Dar până la urmă, PNL își dorește cu adevărat reforma pensiilor speciale sau nu? Pentru că dacă privim la luările de poziție din ultimele luni, pare că sunteți pe aceeași lungime de undă cu PSD, nici unii, nici alții nu-și doresc să elimine cu adevărat aceste beneficii.

Florin Cîțu: Să știți că în PNL, ca în orice formațiune, sunt opinii diferite. Atunci când a fost aprobat PNRR-ul, erau actualul prim-ministru, ministrul de Interne și așa mai departe erau în Guvern, toată lumea știa care sunt aceste reforme, nu este un secret pentru nimeni, dar eu de asta spun, reformele întotdeauna vin pe termen scurt, poate, cu modificări care nu sunt confortabile pentru toată lumea, dar tocmai de aceea le facem, pentru că pe termen lung aduc beneficii pentru toți românii (...).

 

Reporter: Se va renunța la reforma pensiilor speciale?

Florin Cîțu: În primul rând, se blochează tot PNRR-ul, că nu poți să treci mai departe, dacă nu faci jaloane, că n-ai cum să mergi mai departe.

 

Reporter: Sunt țări care au renunțat la mari reforme, a spus-o chiar ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș.

Florin Cîțu: Nu este chiar așa, nu știu exact toate detaliile, dar să știți că așa cum este construit, nu poți să renunți, pentru că atunci fiecare își alege ce vrea să facă de acolo și merge mai departe. Nu sunt lucrurile chiar așa. Ce vreau să vă spun este altceva: România are o șansă istorică, cel mai bun program economic făcut vreodată, au recunoscut chiar și cei de la Banca Națională, pentru care primim 30 de miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, varianta să renunțăm nu există. Doar cine este un politician care pune înaintea intereselor românilor propriul interes politic, da, atunci se întâmplă, dar eu nu sunt acest tip de politician (...). Iar după dezastrul făcut de PSD în 2017-2019, este singurul mod în care ne putem dezvolta, să facem aceste reforme (...). Politicienii care nu fac reforme și nu luăm acești bani trebuie să răspundă personal în fața românilor, pentru subminarea economiei naționale.

 
Florin Cîțu, despre pensiile speciale, jalon în PNRR