Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oleg Orlov, judecat la Moscova pentru ”discreditarea” armatei ruse

orlov_rusia.jpg

Oleg Orlov la Moscova, 21 martie 2023
Sursa imaginii: 
© AP via rfi.fr

Oleg Orlov, important activist rus pentru drepturilor omului, a fost pus sub acuzare discreditarea armatei rusești. Cofondatorul ONG-ului Memorial, care a fost desființat la sfârșitul anului 2021, a denunțat constant invadarea Ucrainei. Ca urmare, Curtea Supremă a Rusiei a deschis o anchetă pe numele său. Marți dimineața, locuințele mai multor foști colaboratori ai ONG-ului Memorial au fost percheziționate în repetate rânduri de către poliție, transmite corespondentul RFI la Moscova.

Pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Oleg Orlov a ieșit pe străzile Moscovei pentru a denunța ceea ce Kremlinul a numit o operațiune specială. De atunci, cofondatorul Memorial condamnă neobosit deciziile Kremlinului. Activistul a fost arestat și condamnat de mai multe ori, primind interdicția de a părăsi Rusia.

Punerea sub acuzare din 21 martie, pentru "activități publice menite să discrediteze" forțele militare, l-ar putea trimite după gratii o lungă perioadă de timp. Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este o figură marcantă în lupta pentru drepturile omului și pentru pace care a contribuit la denunțarea abuzurilor comise de armata rusă în Cecenia.

”Acuzații idioate”

Poliția a percheziționat marți locuința acestuia și a altor opt persoane care au legătură cu Memorial, printre care și președintele ONG-ului, Ian Ratchinski. Perchezițiile poliției vin ca urmarea a unei anchete judiciare deschise la începutul lunii împotriva asociației, sub acuzarea de  "reabilitare a nazismului". Potrivit Memorial, autoritățile acuză că în lista cu victime ale represiunii sovietice pe care a publicat-o, au fost incluse numele a trei persoane care ar fi fost condamnate pentru "trădare" sau colaborare cu regimul nazist.

Niște acuzații "idioate", după cum susține Oleg Orlov.

Înființat în 1989, ONG-ul Memorial a documentat timp de peste 30 de ani crimele comise de URSS, adunând arhive, organizând expoziții și făcând presiuni asupra statului pentru a-și recunoaște faptele. În același timp, a luptat pentru apărarea victimelor încălcărilor drepturilor omului din întreaga Rusie, în special din zona Caucaz. În octombrie 2022, ONG-ul a fost unul din câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de rfi.fr