Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele despre fermieri: Bucureștiul nu a „gândit profund” compensațiile, dar nici Comisia nu a fost flexibilă

apel_ong_klaus_iohannis_lege_avertizor_integritate_parlament.jpg

Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat abordarea „ultra-birocratică” a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordate României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene. Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, relatează Calea Europeană. Cu aceeași ocazie, președintele român a vorbit despre pensiile speciale și despre ajutorul suplimentar pe care îl va primi Republica Moldova pentru a lupta împotriva dezinformărilor care vin din propaganda rusească.

Comisia Europeană a anunțat că va folosi bani dintr-o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu Uniunea Europeană, precizează Calea Europeană.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Fermierii români se plâng că suma acordată României este mult prea mică. Președintele Iohannis spune că, deși este posibil ca România să nu fi „gândit profund” datele privitoare la pagubele fermierilor, nici felul în care a calculat Comisia ajutoarele nu este unul potrivit.

„Situația se prezintă la modul următor, Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus șeful statului.

 

Eschivare în ceea ce privește pensiile speciale

La capitolul pensii, întrebat concret cum vede varianta renunțării la cele 3 miliarde de euro din PNRR pentru salvarea pensiilor speciale, președintele a avut un răspuns general...

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să fie sistemul sustenabil şi scopul reformei acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia. (...) Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

La aceeași conferință de presă, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este „inadmisibil ca această ţară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.