Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria nu îl va aresta pe Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul său

orban-viktor.jpg

Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei
Sursa imaginii: 
Facebook/Viktor Orban

Nu ar exista niciun temei juridic în acest sens,  a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit  Reuters și Agerpres.

Cu toate acestea, Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni. CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a răspuns: „Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a explicat Gulyas.

El a precizat că guvernul ungar „nu şi-a definitivat poziţia” cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. „Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă'', a adăugat demnitarul ungar.