Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina UE : susținere politică și militară moderată

f17f20b2-e7a6-44d0-933d-789744adb8fe.jpg

EUCO martie 2023
Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei nu va fi deci ultimul
Sursa imaginii: 
EUropea Union

Liderii UE reuniți în 23 martie la Bruxelles nu au mai amintit de sporirea bugetului pentru cumpărarea de arme și nici nu au subliniat o aderare rapidă a Ucrainei la UE. Dar sancțiunile împotriva Rusiei nu se vor opri la actualul lor stadiu, ci vor continua – iată o mică victorie a Poloniei și a Lituaniei. 

In concluziile summitului UE, la capitolul Ucraina apare referirea la sancțiuni viitoare care vor fi luate împotriva Rusiei. Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni aprobat de curând nu va fi deci ultimul.

UE nu a ascultat deci apelul secretarului general ONU Antonio Guterres care cerea zilele trecute o relaxare a sancțiunilor. De altfel, prezent acum la Bruxelles, Guterres nu a mai reiterat apelul. 

La fel, se anunță discuții viitoare pentru plafonarea la 50 de dolari/barilul a prețului petrolului importat din Rusia care a fost deja plafonat anterior la 60 de dolari/barilul.

Această exigență a Lituaniei și a Poloniei a fost in fine acceptată după ce ele au prezentat argumentul că scăderea acestui plafon de preț ar păgubi Rusia cu 650 de milioane de dolari pe lună.

Dar UE rămâne prudentă în alte privințe. 

In concluziile summitului, nu se aduc prin urmare precizări privind accelerarea aderării Ucrainei la UE (cerută din nou de Volodimir Zelenski) și nu se menționează o creștere a Fondului UE pentru pace cu 3,5 miliarde euro, așa cum ne așteptam.

Acest fond, activat la începutul războiului din Ucraina, a alimentat până acum achiziționarea armelor și a muniției. El ar fi trebuit sporit acum printr-o decizie de principiu a liderilor UE, lucru care nu s-a întâmplat. 

Dar este adevărat că  la începutul săptămânii, europenii au agreat ideea de contracte comune pentru cumpărare de armament destinat Ucrainei si nu numai. 

Un număr de 17 state UE participă la acest efort de achiziționare în comun de armament și muniție – o altă mișcare puternic susținută de țările baltice și de Polonia care-și reînnoiesc astfel mai ieftin și propriile rezerve.

In fine, tot Polonia și Lituania au reușit să introducă ideea că europenii vor continua să sancționeze Rusia. 

Inițial textul punea accent pe aplicarea sancțiunilor existente și nu le pomenea pe cele viitoare. 

In ceea ce privește sancțiunile împotriva oligarhilor din Belarus care alimentează cu fonduri Kremlinul, acest pachet este blocat de Lituania. 

Vilnius cere neapărat ca exportul fertilizanților din Belarus în Africa să fie oprit, însă UE nu prea are o alternativă pe care s-o aplice pentru Africa. 

O idee ar fi fost achiziționarea fertilizanților mai scumpi din Canada, diferență de preț urmând s-o suporte UE și/sau ONU. Ideea nu s-a concretizat încă.