Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Seidler (USR): Coaliția nu vrea să facă reforma pensiilor speciale și caută un vinovat de serviciu

Greva profesori Cristian Seidler Guvern atitudine sfidatoare.jpg

Cristian Seidler acuză Guvernul că nu ia în serios greva profesorilor
Cristian Seidler acuză Guvernul că nu ia în serios greva profesorilor
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Atitudinea vechii clase politice față de sistemul pensiilor speciale este de misecuvenism, o atitudine foarte periculoasă, care vine dinainte de 1989, când toți eram egali, teoretic, dar existau totuși unii mai egali decât ceilalți, spune la RFI deputatul USR Cristian Seidler. Coaliția caută o soluție la blocajul din PNRR legat de pensiile speciale, sub presiunea Comisiei Europene.

Cristian Seidler acuză coaliția că nu vrea să facă de fapt reforma pensiilor speciale din PNRR: ”Să ne înțelegem, din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt foarte clare și foarte simple pentru orice jurist care a studiat măcar o zi această chestiune. Problema este una politică. De fapt, ei nu vor să facă această reformă și caută un vinovat de serviciu. De asta și tot auziți, domnul Ciolacu spunea că vina aparține miniștrilor Apărării și Internelor, care au acceptat acest jalon. Asta denotă faptul că el consideră că acest jalon este o problemă și că nu trebuia să existe. Aud de la ministrul Budăi că-l trimite pe ministrul Boloș la Bruxelles, să explice Comisiei Europene, ministrul Boloș îl trimite pe ministrul Budăi acolo, adică fiecare încearcă să spună de fapt: du-te tu, rupe-ți tu gâtul, să fii tu de vină”.

 

Nicolae Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaţionale, aşa este în toate ţările UE şi NATO

 

Florin Cîțu la RFI: PSD face o manipulare mizerabilă. PNRR e cel mai bun program economic făcut vreodată

 

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a avansat recent ipoteza renunțării la reforma pensiilor speciale, dacă liderii coaliției își asumă și consecința unei asemenea decizii, adică pierderea unei sume importante din PNRR. Întrebat dacă personal, crede că PSD, PNL și UDMR vor renunța la reforma pensiilor speciale, deputatul USR a răspuns: ”Eu sper că nu, pentru că eu îmi doresc ca această reformă să se întâmple și îmi doresc ca România să primească toți banii din PNRR, pe care să-i investească în autostrăzi, în școli, în creșe, în sistemul sanitar, adică sunt atâtea miliarde de euro de care România are nevoie pentru dezvoltare, încât sper să nu ne poticnim în reforma pensiilor speciale, o chestiune de care România are nevoie. Dar faptul că un ministru ridică măcar această posibilitate denotă de fapt ceea ce gândesc și atitudinea vechii clase politice față de acest sistem. E misecuvenism, adică mi se cuvine și unora de-ai noștri ni se cuvine, așa că nu vrem de fapt să o facem și ne gândim oare câți bani am pierde, hai să facem un calcul. E o atitudine foarte periculoasă și una care vine dinainte de 1989, când toți eram egali, teoretic, dar existau totuși unii mai egali decât ceilalți. Asta este de fapt și sistemul pensiilor speciale”.

 
Cristian Seidler, despre blocajul din PNRR legat de pensiile speciale