Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despăgubiri fermieri|Daniel Buda la RFI: Să nu arătăm cu degetul spre CE, a lucrat cu materialul clientului

Daniel Buda suspendare importuri cereale Ucraina consultare.jpg

Daniel Buda critică Ministerul Agriculturii, pentru că nu a comunicat coerent cu CE pe tema cerealelor din Ucraina
Daniel Buda critică Ministerul Agriculturii, pentru că nu a comunicat coerent cu CE pe tema cerealelor din Ucraina
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Buda

Ministerul Agriculturii trebuie să raporteze la Bruxelles datele corecte privind pierderile fermierilor români, pe fondul războiului din Ucraina. Iată ce spune la RFI eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că ajutorul dat de Bruxelles fermierilor români, bulgari și polonezi afectați de importurile de cereale ucrainene ieftine ”nu este suficient”. Anterior, președintele Klaus Iohannis criticase alocarea sumei de numai 10 milioane de euro despăgubiri de la UE pentru România.

Eurodeputatul Daniel Buda spune că Bruxellesul nu a primit toate datele de la Ministerul român al Agriculturii: ”Trebuie să înțelegem un lucru, adică nu putem să arătăm cu degetul către Comisia Europeană, pentru că CE a lucrat cu materialul clientului. Din păcate, noi nu am avut o comunicare punctuală făcută cu Comisia Europeană, pentru a putea să le demonstrăm că într-adevăr suntem într-o situație dificilă, din cauza acestui lucru. Câtă vreme Comisia Europeană nu a avut comunicate din partea Ministerului Agriculturii datele care să justifice această intervenție, nu a avut ce să facă Comisia Europeană”.

 

Președintele despre fermieri: Bucureștiul nu a „gândit profund” compensațiile, dar nici Comisia nu a fost flexibilă

 

Ucraina cereale: compensația mică pentru România este explicabilă

 

Eurodeputatul PNL afirmă că România trebuie să comunice corect cu CE: ”Fac aceste precizări pentru că n-aș vrea să se creadă la nivelul opiniei publice că cineva de la Comisia Europeană, cineva de la UE ar avea ceva, Doamne ferește, cu România. Dimpotrivă, România este apreciată, România este susținută, dar desigur că și noi trebuie să comunicăm în mod corect cu CE, astfel încât să putem să ne exprimăm sau să punem pe masă care ne sunt nevoile, pentru a putea să intervenim cu soluții la aceste nevoi. Nu vine cineva din cer să spună: stai puțin să mă gândesc că tu o să ai o problemă. Pune pe masă ce problemă ai, ca să ți-o pot rezolva”.

 
Daniel Buda, despre despăgubirile pentru fermierii români