Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE solicită începerea cât mai curând a negocierile de aderare a R.Moldova

drapele_valeria.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE apreciază progresele înregistrate în mai multe domenii-cheie din Republica Moldova și îndeamnă la mai mult sprijin european pentru această țară. La ședința de joi a fost adoptată o declarație comună, în urma analizării situației actuale a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, a realizării Acordului de Asociere și a îndeplinirii cerințelor statutului de candidat al R.Moldova pentru aderarea la UE. Semnatarii declarației îndeamnă Comisia Europeană și Consiliul European să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova, până la sfârșitul anului 2023, și după îndeplinirea celor nouă recomandări. 

Declarația Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE se referă la trei aspecte esențiale: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Acordul de Asociere, statul de drept și reforma justiției și situația geopolitică a Republicii Moldova.

Documentul apreciază eforturile depuse de R. Moldova și progresele înregistrate în mai multe domenii-cheie: combaterea violenței împotriva femeilor, lupta împotriva corupției și sectorul judiciar. Totodată, în document se menționează că aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană reprezintă o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Autorii mai solicită Comisiei Europene să continue susținerea financiară pentru a ajuta R.Moldova să își acopere o parte din nevoile suplimentare de finanțare în 2023, și să prevadă reforme suplimentare pentru a crește sprijinul financiar pentru Moldova. Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană îndeamnă instituțiile UE să asigure implementarea soluțiilor pentru reducerea și eliminarea tarifelor de roaming între Moldova și UE.

În ceea ce privește reforma justiției, în declarația comună adoptată se constată progresele înregistrate în acest sector – procedura de pre-vetting pentru noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, implementarea legislației cu privire la judecarea în lipsă. Totodată, autorii declarației fac apel la o cooperare consolidată între statele membre UE și autoritățile moldovene în investigarea fraudei bancare și, în mod special, în asigurarea repatrierii activelor furate și cercetarea penală a celor responsabili.

În declarație se mai face apel la instituțiile UE și statele membre UE să creeze rapid un regim separat de sancțiuni împotriva cetățenilor moldoveni recunoscuți pentru coruperea instituțiilor politice și economice ale Moldovei cu scopul de a reduce puterea financiară a oligarhilor și capacitatea lor de a destabiliza țara și să sprijine apelul mai multor miniștri europeni de a acționa în vederea sancționării oligarhilor proruși din Moldova.

În contextul situației geopolitice, CPA RM-UE salută decizia Parlamentului Republicii Moldova prin care este condamnat războiul Federației Ruse în Ucraina, crimele de război și violarea brutală și flagrantă a principiilor dreptului internațional. Autorii declarației condamnă încălcarea repetată de către rachetele rusești a spațiului aerian moldovenesc, amenințările repetate din partea Rusiei de a invada țara noastră și încercările de a răsturna Guvernul și Parlamentul. În context, se face apel la statele membre UE să folosească toate instrumentele de politică externă pentru a asigura un răspuns comun al UE în vederea întăririi rezilienței generale a Moldovei și prevenirii încercărilor viitoare de destabilizare, care ar putea conduce la destabilizarea întregii regiuni și amenința securitatea UE.

Trebuie spus că, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a salutat concluziile Consiliului European, care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru R.Moldova în procesul de aderare la marea familie europeană. ”Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră. Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciem sprijinul UE în acest sens”, susțin Externele de la Chișinău.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană