
Politică
Cum încearcă, din nou, Diana Șoșoacă să consolideze partea antieuropeană a opiniei publice romanești (Interviu)
foto_cristian_pirvulescu.jpg

Mesajul parlamentarei vizează opinia publică din România și se înscrie în linia antioccidentală și prorusă, urmărind consolidarea acelei părți antieuropene a opiniei publice din țară, explică politologul Cristian Pîrvulescu:
“Ucraina, fiind în război, nu putea accepta astfel de acțiuni, care oricum sunt sortite eșecului din start și care vizează de fapt, opinia publică din România. Este o acțiune conștientă, sistematică, pentru a influența o parte a opiniei publice românești, pe o linie antioccidentală, prorusă și antiucraineană. Dar, trebuie să specificăm mai întâi că acest proiect de lege, depus de senatoarea Șoșoacă, este neconstituțional. Sigur, ceva este neconstituțional în măsura în care CCR stabilește asta, din păcate însă, noi nu avem o analiză ante de neconstituționalitate dar vă pot explica simplu de ce este neconstituțional. Pentru că România a recunoscut granițele Uniunii Sovietice- Ucraina, Rusia, Belarusul șamd sunt succesoarele URSS- în 1946, la conferința de pace de la Paris.“, explică politologul Cristian Pîrvulescu.
Știrea inițială: ”Ministerul de Externe al Ucrainei iniţiază impunerea de sancţiuni împotriva Dianei Şoşoacă, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a scris pe pagina sa de Facebook purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko.
De asemenea, Nikolenko condamnă ferm încercarea de a pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina buna vecinătate dintre Ucraina şi România.
Şoşoacă propune, în proiectul de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate şi cooperarea între România şi Ucraina, semnat în iunie 1997, denunţarea tratatului de către partea română în 2027.
”România anexează teritoriile istorice care i-au aparţinut, respectiv Nordul Bucovinei, Herţa, Bugeacul (Cahul Bolgrad, Ismail), Maramureşul istoric şi Insula Şerpilor”, se arată în proiectul Dianei Şoşoacă.