Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina cere o reuniune ONU care să pună capăt ”şantajului nuclear” al Rusiei

zelenski.jpg

Președintele Volodimir Zelenski la Bruxelles, 9 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Володимир Зеленський

Ucraina a cerut duminică să se organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care să contracareze ”şantajul nuclear” al Rusiei, după ce Vladimir Putin a anunţat că Moscova va desfăşura armament nuclear în Belarus, relatează AFP.

”Ucraina aşteaptă acţiuni eficiente de contracarare a şantajului nuclear al Kremlinului, din partea Regatului Unit, Chinei, Statelor Unite şi Franţei”, în calitate de state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, anunţă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe. ”Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, anunţă ministerul, potrivit news.ro.

Oficiali ruşi şi-au multiplicat de un an ameninţări abia voalate de a folosi arma nucleară, în cazul în care conflictul cu Kievul escaladează semnificativ. Belarusul, un aliat al Moscovei, se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, două state membre ale Uniunii Euroene (UE) şi NATO.

Kievul cere totodată G7 să exercite presiuni asupra Belarusului şi să-l ameninţe cu ”consecinţe considerabile”, în cazul în care acceptă desfăşurarea rusă.