Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria pedepsește Suedia

borban.jpg

Directorul politic al lui Viktor Orbán, Balázs Orbán (dreapta)
Sursa imaginii: 
Facebook

Dintre țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, doar două nu au ratificat aderareaFinlandei și Suediei. Acum pare sigur că Parlamentul va vota luni. Dar nu despre ambele țări nordice, ci doar despre una. Între timp s-au încins declarațiile politice dintre Ungaria și cealaltă țară.

Dacă introducerea de mai sus vi s-a părut greu de înțeles, problema nu este la Dvs. În Ungaria Parlamentul continuă să amâne aprobarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, în timp ce guvernul joacă alba-neagra cu declarațiile în această chestiune: azi Viktor Orban spune ceva, mâine subalternii săi spun altceva. Dar, să recapitulăm.

Propunerea guvernului Orban de ratificare a aderării celor două țări a fost înaintat Parlamentului în iulie anul trecut. De atunci, legislativul de la Budapesta nu a găsit timp pentru a pune votul pe ordinea de zi, fără să motiveze acest lucru.

În februarie, grupul parlamentar Fidesz s-a pronunțat pentru prima dată, acuzând cele două țări de declarații jignitoare și nefondate la adresa Ungariei. La începutul acestei luni, o delegație parlamentară s-a deplasat în Suedia și Finlanda pentru ”discuții clarificatoare”. La finalul întâlnirilor, șeful delegației ungare s-a declarat mulțumit de acestea.

Cu toate acestea, data votului în Parlament a fost modificată în repetate rânduri. Întâi era vorba de 31 martie, apoi 27 martie, dar numai despre Finlanda. În tot acest timp, politicienii Fidesz nu au discutat un singur aspect: dacă Finlanda și Suedia corespund sau nu criteriilor de aderare la Alianță. Singura nemulțumire a fost legată de declarațiile neprietenești față de Ungaria. Ceea ce este subiect de discuții bilaterale, fără legătură cu extinderea NATO.

 

”Bună dimineața, Stockholm!”

Aceeași nedumerire și altele au fost exprimate miercuri de premierul suedez Ulf Kristersson pentru publicația Aftonbladet. Anterior, Suedia nu a primit semnale conform cărora Ungaria ar trata separat aderarea Finlandei și Suediei, de aceea va cere explicații premierului ungar Viktor Orban la summitul de la Bruxelles a șefilor de stat și de guvern.

Probabil răspunzând acestei solicitări, directorul politic al lui Viktor Orban, Balázs Orbán a postat pe rețelele de socializare declarații făcute în anii trecuți de politicieni suedezi. Acum 2 ani, același Ulf Kristersson ar fi spus că sarcina UE ar trebui să fie exercitarea presiunii asupra guvernului ungar și sprijinul opoziției.

Alți doi politicieni suedezi ar fi cerut măsuri clare și stoparea plății fondurilor europene către Ungaria, respectiv că Ungaria are un guvern xenofob și naționalist care violează principiile statului de drept. În încheierea postării, Balázs Orbán scrie: ”Bună dimineața, Stockholm!”.

Interesant este că acuzațiile față de declarațiile politicienilor finlandezi au încetat brusc în Ungaria după ce Turcia a anunțat că va sprijini aderarea Finlandei. Mai mult, pe 27 martie Parlamentul ungar va vota despre aderarea acestei țări la NATO. Suedia mai are de așteptat, dar președintele legislativului ungar a făcut și el o declarație misterioasă: nu Ungaria va fi ultima în rândul ratificărilor.

 
Ungaria pedpsește Suedia