Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relaxarea tensiunilor dintre Iran și Arabia Saudită aduce o rază de speranță pentru pace în Yemen

Un membru al forțelor de securitate Houthi uitându-se la cartierul vechi al orașului Sanaa, capitala Yemenului, 24 februarie 2023.

Un membru al forțelor de securitate Houthi uitându-se la cartierul vechi al orașului Sanaa, capitala Yemenului, 24 februarie 2023.
Un membru al forțelor de securitate Houthi uitându-se la cartierul vechi al orașului Sanaa, capitala Yemenului, 24 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
Mohammed Huwais/AFP via France 24

Reînnodarea legăturilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită dă speranțe de încetare a luptelor din Yemen, unde, de opt ani, cele două puteri regionale sunt blocate într-un război prin intermediari.

Nici nu se uscase cerneala pe acordul de reînnoire a relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran, semnat pe 10 martie la Beijing, când toate privirile s-au îndreptat spre Yemen, unde cele două puteri rivale se confruntă indirect din 2015.

Acordul surpriză dintre cele două puteri din Orientul Mijlociu ar putea avea cel mai mare impact în Yemen, care a fost devastat de un război între guvernul său, susținut de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită, și rebelii Houthi, susținuți de Iran.

Ambele părți au salutat acordul dintre Republica Islamică și monarhia Wahhabi, indicând potențiala semnificație a acordului.

Guvernul yemenit a declarat că speră ca reînnoirea legăturilor diplomatice dintre cele două țări să permită „începutul unei noi ere în relațiile regionale și să pună capăt intervenției Iranului în treburile yemenite”.

Mohamed Abdel Salam, purtătorul de cuvânt al rebelilor șiiți, care au ocupat capitala Yemenului, Sanaa, la începutul anului 2015, a spus că „regiunea are nevoie de multă vreme pentru a-și reface relațiile diplomatice”.

Un rezultat pozitiv pentru Yemen?

Să fi fost doar o consecință imediată a acordului, fie o simplă coincidență de calendar, discuțiile sponsorizate de ONU dintre guvernul yemenit și rebelii Houthi au început chiar de-a doua zi, pe 11 martie, la Geneva.

Aceste discuții sunt a șaptea astfel de întâlnire, care vizează implementarea unui acord privind schimburile de prizonieri, încheiat în urmă cu cinci ani la Stockholm.

 Detaliile negocierilor care au dus la acordul dintre prințul saudit Mohammed Bin Salman și liderul suprem iranian Ali Khamenei sunt necunoscute, iar niciuna dintre țări încă nu a arătat că își va onora partea de acord.

Cu toate acestea, acum există speranța deschiderii „canalelor directe de comunicare între cele două puteri”, spune Riadh Sidaoui, directorul Centrului Arab pentru Cercetare și Analiză Politică și Socială din Geneva.

„Putem chiar spune, pentru prima dată, că există un potențial tangibil pentru progres major în schimburile de prizonieri, deoarece părțile au convenit asupra a 11 zile de discuții, care vor permite dezbaterea mai multor subiecte”, spune el.

Optimismul decurge din reînnoirea legăturilor diplomatice, spune Sidaoui, „deoarece acum se așteaptă ca saudiții să pună presiuni asupra guvernului yemenit, iar iranienii, asupra forțelor Houthi pentru a sparge gheața. Apoi, dacă vor avea succes în problema prizonierilor, vor trebui să ducă discuțiile și mai departe, pentru a ajunge la un acord de pace”.  

Un „test de credibilitate” pentru Iran?

Saudiții vor aștepta probabil dovezi de bunăvoință din partea Teheranului, înainte de a acorda prea multă încredere reînnoirii legăturilor diplomatice dintre cele două țări, spune comentatorul politic saudit din Riyad, Saad Abdullah al-Hamid.

„Suntem într-o perioadă intermediară, care va servi drept test de credibilitate pentru Iran. Este vorba de a vedea dacă Iranul intenționează cu adevărat să-și respecte promisiunile care au făcut posibil acordul de la Beijing și dacă relațiile se pot îmbunătăți cu adevărat”.

Yemenul ar putea fi terenul pe care încrederea dintre cele două țări va fi construită sau risipită, dar și locul în care se așteaptă ca Iranul și aliații săi să facă schimbări.

„Există mai multe puncte de discuție și tratativele vor acoperi Yemenul și toate subiectele legate de acesta”, spune al-Hamid. „Acestea includ imixtiunea iraniană în Yemen, rolul milițiilor, amenințarea pe care forța Houthi o reprezintă pentru Regatul Saudit și transportul de hidrocarburi”.

Principalul subiect dintre toate acestea este securitatea în Arabia Saudită.

În ultimii ani, rebelii Houthi susținuți de Iran au fost acuzați că au efectuat atacuri cu drone și au lansat rachete asupra instalațiilor petroliere saudite.

În discuțiile dintre diplomații saudiți și iranieni, „obținerea unei soluții concrete la criza din Yemen, care va calma temerile saudite cu privire la atacurile Houthi în Regatul Arabiei Saudite, a fost punctul cheie”, spune Simon Mabon, profesor de relații internaționale și specialist în Orientul Mijlociu la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie.

„Dacă saudiții au ajuns la un acord cu Iranul, atunci au găsit o modalitate fie de a se retrage din Yemen, fie de a-și garanta securitatea”.

Ieșirea din conflict prin construirea încrederii cu Iranul poate fi o preocupare cheie pentru Arabia Saudită, spune fostul diplomat iranian Hadi Afkahi.

„Arabia Saudită se aștepta să cucerească Yemenul în șase luni, dar acum este implicată într-un război care a durat ani de zile. De aceea Mohammed bin Salman vrea acum să pună capăt conflictului... să-și îndrepte atenția asupra planurilor ambițioase pentru Viziunea 2030 [pentru Arabia Saudită]”, spune Afkahi.

„Prioritară este restabilirea relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran, iar primul pas este deschiderea de ambasade și trimiterea de ambasadori. Apoi, când se vor rezolva problemele care privesc direct fiecare țară, va fi vorba de chestiuni regionale. Prima dintre acestea, care a fost adusă în discuție în negocieri, a fost războiul din Yemen”.

„Un moment de optimism”

Conflictul din Yemen a provocat 377.000 de morți în opt ani, potrivit ONU, și a declanșat o criză umanitară gravă, care a lăsat 80% din populație luptându-se pentru acces la hrană, apă și îngrijire medicală.

După o încetare a focului timp de șase luni, care a dus la o reducere semnificativă a violenței, chiar dacă s-a încheiat în octombrie, acordul de la Beijing aduce potențialul unei schimbări reale pe teren.

Dar pacea nu este care că va veni.

„Marea mea teamă este că acesta va fi un acord care îi neglijează, ignoră și marginalizează pe înșiși yemeniți, care au trecut prin dificultăți și presiuni uriașe în ultimul deceniu, cu conflicte, cu provocări de mediu și acum cu o penurie uriașă de alimente”, spune Mabon.

„Se pare că acesta este tipul de acord care se practică în domeniul politicii înalte, pe care saudiții și iranienii ar practica-o împreună cu elitele. Și acele elite nu ascultă și articulează neapărat preocupările yemeniților obișnuiți, care se luptă să pună mâncare pe masă, să supraviețuiască, să obțină medicamente pentru copiii lor sau să le permită să meargă la școală”.

Întrucât relațiile regionale dau semne de îmbunătățire, complexitatea conflictului nu poate fi subestimată. De exemplu, există o amenințare continuă din partea facțiunilor jihadiste violente și a dorințelor separatiste din sudul Yemenului, fost stat independent.

Chiar dacă reînnoirea legăturilor dintre Iran și Arabia Saudită a adus un „moment de optimism” rar, Mabon declară: „Conflictul din Yemen nu este doar despre Arabia Saudită și Iran. Este vorba și despre nemulțumirile locale. Este vorba despre controlul teritoriului. Este vorba despre accesul la politică. Este vorba despre o viziune a țării. Și acestea nu sunt chestiuni care pot fi negociate de elitele din Riad și Teheran”.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.