Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu ne putem asuma vreo dată. E o negociere extrem de complicată

klaus_iohannis_plagiat_lucian_bode.jpg

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Brazilia, va fi primit astăzi de președintele Luiz Inácio Lula da Silva.
Președintele Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis susține că „nu există nicio asumare” a unei date - iunie sau octombrie - pentru aderarea României la spațiul Schengen, pentru că negocierile sunt „extrem de complicate”, existând opoziția Austriei. Șeful statului a făcut aceste declarații într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Este un proces complicat de negociere. Toată lumea a acceptat că România este pregătită pentru aderarea la Schengen și că îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România, ci este legată de migrație. Asta face întreaga negociere foarte complicată. Avem o situație generată de migrație la nivel european și mondial. Nu există vreo asumare a unei date în iunie sau octombrie, dar ambiția noastră este să finalizăm în acest an”, declarat, luni, președintele Klaus Iohannis, în conferința comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

La rândul său, Charles Michel a declarat că „România se poate baza pe UE și pe Consiliul European” pentru aderarea la Schengen: „Voi face tot ce pot pentru a obține această decizie”, a spus președintele Consiliului European.