
Politică
România intră în faliment dacă plătim în continuare aceste pensii speciale (Interviu)
parlament_pensii_speciale.jpg

Printre amendamentele pentru modificarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.
De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%.
Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem. De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul.
Sunt măsuri care nu vor reforma cu adevărat sistemul și prin urmare nu vor satisface Comisia Europeană, e de părere Mircea Coșea, profesor în economie.
M.C.: Problema pensiilor speciale - mă refer la pensiile magistraților, a generalilor M.Ap.N. și a cadrelor superioare din serviciile de forță - este foarte dificilă din punct de vedere politic. Și actuala coaliție nu are curajul să ia nicio hotărâre radicală, așa cum cere Uniunea Europeană. UE și Banca Mondială nu cer absurdul, cer ca sistemul de pensie din România să poată fi sustenabil și în viitorii ani.
Asta în condițiile în care economia României merge atât de slab, avem atât de multe falimente, avem atâtea crize, lucrurile nu merg deloc bine din punct de vedere al puterii de cumpărare a populației, la buget nu vin destui bani.
Pensiile speciale în România, mai ales a celor pe care i-am menționat mai sus, vor fi susținute prin împrumuturi. România nu-și mai poate permite să se împrumute cu dobânzi foarte mari, chiar dacă astăzi are un rating mai bun, dobânda rămâne încă foarte mare, nu își poate permite să se împrumute pentru pensii.
Deci trebuie să existe o soluție radicală și anume trebuie să existe o negociere cu acești beneficiari ai acestor pensii care au o putere politică imensă, pentru că ei sunt incluși în politică prin diferite ramificații, au dosare la îndemână, au fel de fel de presiuni pe care le pot exercita asupra celor care astăzi sunt decidenți politici.
Deci o negociere cu ei poate duce la o măsură care să pară că rezolvă ceva care, în realitate, este de fapt foarte prietenoasă cu ei. Se vorbește acum că se va impozita cu 15% partea din aceste pensii speciale care depășește contributivitate. Pensia nu reprezintă nimic.
Partea care depășește contributivitate este 60 până la 70 la sută din venitul acestor oameni ,îl impozitezi cu 15 la sută. Păi se poate?
Se mențin iar niște decalaje extraordinare între pensiile acestora și pensiile oamenilor de rând care sunt pe contributivitate. Deci,nu se va face nimic serios.
Se va face o acțiune de imagine, se va încerca la Uniunea Europeană să se spună că s-a făcut, că sunt condiții foarte dificile în România, că nu se poate altfel, în sfârșit, fel de fel de lucruri care să ducă la menținerea statutului acestor persoane.
Mie mi se pare că mai dificilă e problema pensiilor militarilor. Aici n-aș fi de acord cu nicio reducere. Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, nu trebuie să intre în acest algoritm, dar s-ar putea ca ele să fie reduse.
Problema esențială este cea pe care am menționat-o: nu sunt, nu mai sunt bani pentru menținerea acestui sistem de pensii, iar actualii guvernanți nu au curajul să recunoască că de fapt nu există fonduri. Asta trebuie să spună.
Țara intră în faliment dacă plătim în continuare aceste pensii speciale, pentru că trebuie să ne împrumutăm foarte mult și atunci ar trebui să spună poporului român foarte clar: ce doriți, să sacrificăm țara și să nu luăm banii de la Uniunea Europeană ca să menținem aceste pensii sau doriți să tăiem radical aceste pensii și să obținem banii de la Uniunea Europeană?
Cu condiția că, dacă acest dialog ar fi corect, cinstit, populația ar spune clar că banii sunt ai României, trebuie să fie luați de la Uniunea Europeană, iar actualii guvernanți ar beneficia de o încredere în plus a populației. Așa, populația își pierde încrederea în instituțiile statului. Nu mai declarații în fiecare zi unul zice una, altul zice alta, nu se întâmplă nimic. Deci nu am niciun fel de certitudine că problema pensiilor speciale se va rezolva în cheia în care a desenat-o Uniunea Europeană și Banca Mondială.
Rep: Întrebarea este dacă acum Comisia Europeană totuși se va lăsa convinsă, pentru că din scrisoare pare că cunosc destul de bine problemele și au atras atenția foarte clar că propunerile nu rezolvă problemele sistemice, nu rezolvă nimic practic din ce era problemă la început. Deci se vor lăsa convinși? Miza e mare.
M.C: Nu știu dacă se vor lăsa convinși. E un risc mare, pe care și Uniunea Europeană trebuie să îl aibă în vedere, și anume că rezolvarea cum vrea Uniunea Europeană a pensiilor speciale poate să ducă la o criză politică în România, pentru că puterea acestor oameni care au aceste pensii speciale e importantă și s-ar putea să existe o ruptură a coaliției, o criză politică, alegeri anticipate, așa cum se și vorbește, în condițiile în care România e un pilon principal în războiul cu Ucraina, e chiar la graniță, poate că Uniunea Europeană poate să țină seama de așa ceva, să nu riște ca Romania să intre într-o criză politică, dar mă îndoiesc că va face lucrul ăsta. Uniunea Europeană, în momentul de față, e prea birocratizată, prea schematizată, ca să aibă și-o gândire pe termen lung. Cred că pe termen scurt ei vor acționa foarte clar: asta v-am cerut, asta faceți, dacă n-o faceți, consecințele sunt următoarele...
Rep: Și în aceste condiții, nici Bucureștiul nu pare să dea mai mult. În momentul acesta vorbim de voință politică sau de neputință politică?
M.C: Voință politică sigur nu e, și atunci vorbim de neputință politică. Actuala coaliție este într-un fel guvernată de niște presiuni, care vin de la această categorie care are aceste pensii speciale. Pentru că, v-am spus, această categorie beneficiază de un instrument foarte puternic. Ei sunt un instrument politic.
Președinția Băsescu a transformat magistratura într-un instrument politic de distrugere a dușmanilor și de promovare a prietenilor. Deci acești oameni care dețin dosare, dețin secretele din dulap, pot oricând acționa și mi-e teamă că actuala putere politică nu va avea curajul să facă acești pași.
Va încerca să facă fel de fel de negocieri care să convină și unii și altora. Asta cu 15 la sută sunt convins că e convenabilă pentru oamenii care au pensii mari, pentru că nu pierd foarte mult, dar nu cred că e convenabilă pentru Uniunea Europeană