
Politică
105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Popescu:”Astăzi suntem uniți în lucrul nostru comun pentru a aduce R.Moldova în UE”
unire.jpg

”27 Martie 1918 este un moment istoric care a avut un impact major asupra viitorului țării noastre: Unirea cu România, înfăptuită acum 105 ani, a însemnat salvarea Moldovei de la război, comunism, dictatură, gulag și teroare, permițându-ne să ne bucurăm de pace și dezvoltare în anii ce au urmat”, declară ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.
Astăzi suntem uniți cu România în lucrul nostru comun pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și pentru a asigura pacea și securitatea regională, mai spune oficialul moldovean.
La rândul său, omologul român, Bogdan Aurescu, susține că astăzi este o zi de sărbătoare națională, iar marcarea sa este cu atât mai specială cu cât are loc la doar câteva zile distanță de la promulgarea, de către președintele Republicii Moldova, a Legii care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
”România a fost, este și va rămâne deplin angajată în sprijinul Republicii Moldova. Fie că vorbim de asistență financiară nerambursabilă, de sprijin pentru reforme, pentru interconectare energetică și de transport cu România și UE, de susținere fermă și prioritară pentru integrare în UE, precum și de sprijin în plan european pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova sau pentru mobilizarea unui sprijin cuprinzător la nivel internațional în sprijinul Republicii Moldova, inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care am inițiat-o anul trecut împreună cu omologii mei din Germania și Franța”, declară Bogdan Aurescu.
”Rămânem pe deplin alături de Republica Moldova în eforturile sale de a oferi tuturor cetățenilor săi stabilitate și prosperitate, într-o societate întemeiată pe principiile statului de drept și pe valorile europene, în care cetățenii Republicii Moldova se regăsesc în mod atât de firesc”, a conchis ministrul român de Externe.
Trebuie spus că,în această săptămână, Chișinăul este vizitat de mai mulți oficiali români. Luni au sosit președintele Camerei Deputaților din România, Ion-Marcel Ciolacu, și președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu. Oficialii români, dar și moldoveni au participat la conferința ”105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Alexandru Marghiloman şi principalii săi colaboratori – destine în istorie”. Parlamentarii români au vizitat și câteva localități unde au participat, la Ialoveni, la dezvelirea bustului lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț. La Ungheni, au vizitat Centrul Cultural Multifuncțional ”Regina Maria”, podul rutier de peste Prut și Parcul ”Micul Cluj”.
Marți, 28 martie, va avea loc cea de-a IX-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României (CCIE). În cadrul evenimentului, va fi semnată o rezoluție care vizează procesul de integrare europeană a R.Moldova. La final, copreședinții CCIE, Petru Frunze și Andrei Daniel Gheorghe, vor face declarații de presă.
Delegația CCIE se va afla în Republica Moldova până pe 29 martie. Agenda vizitei mai include întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Dorin Recean.
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din Legislativul de la Chișinău și cel de la București. Comisia se întrunește anual în două reuniuni, în Republica Moldova și în România.