Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Netanyahu va rămâne în istorie ca un israelian care a încercat să devină Putin. Îi va reuși?

ap23086367898994.jpg

proteste israel
Benjamin Netanyahu și coaliția sa vor să subordoneze Curtea Supremă, Parlamentului în care au majoritate
Sursa imaginii: 
Associated Press

Proteste istorice în Israel după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul apărării. Acesta lansase un apel televizat către guvern să oprească revizuirea sistemului judiciar. Președintele israelian, Isaac Herzog, a cerut, luni, același lucru. Deși se aștepta ca, de dimineață, premierul Netanyahu să facă un pas înapoi, acest lucru nu s-a întâmplat. Între timp, aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv a fost blocat de o grevă spontană, blocat este și principalul port israelian – Haifa, Bursa din Tel Aviv se suspendă pe termen nelimitat, universitățile intră și ele în grevă.  

Este doar începutul unei greve generale anunțate de sindicate care va afecta toate sectoarele. Proteste sunt anunțate și de susținătorii guvernului, iar premierul Netanyahu a cerut, pe Twitter, să fie evitate violențele.

Dan Perry, fost șef de birou al Associated Press în Orientul Mijlociu, compară acțiunile contra justiției cu o lovitură de stat și spune că Netanyahu vrea să devină un lider precum Vladimir Putin. De ce nu a anunțat, încă, Netayahu că oprește revizuirea legilor?

 

Dan Perry: Probabil pentru că există miniștri în actualul guvern care amenință să-și dea demisia dacă planurile nu continuă și sistemul de justiție nu este slăbit. Netanyahu are doar o majoritate strânsă în Knesset și, dacă oprește această lovitură de stat, cum aș numi-o eu, e posibil ca extrema dreaptă să-l abandoneze și guvernul ar putea cădea.

Pe de altă parte, dacă continuă cu eforturile (privind reforma, n.r.,) nu e deloc clar că are voturile pentru a o trece. Deci, probabil, el negociază cu toată lumea pentru a găsi o soluție de compromis. Oarecare. În general, trebuie adăugat: cu Netanyahu nimic nu este niciodată ceea ce pare și există întotdeauna o șmecherie pe care o poate face. În plus, îi place să îi facă pe oameni să îl aștepte în confuzie.

 

Reporter: Dar despre ce miniștri vorbim?

Dan Perry: Problema principală în acest moment este Itamar Ben Gvir, un infractor condamnat de mai multe ori pentru susținerea unei organizații teroriste care, în modul cel mai inimaginabil, este actualmente ministru de securitate însărcinat cu poliția... el amenință că va părăsi guvernul dacă se oprește această lovitură. (...) (Itamar Ben Gvir, n.r.) a fost condamnat acum mai mulți ani, a primit amendă și închisoare cu suspendare.

 

Reporter: Benjmin Netanyahu l-a dat afară pe ministrul apărării... Pare o manevră suicidală într-o țară care este pe un butoi de pulbere constant și ce confruntă acum și cu proteste...

Dan Perry: Toată această chestiune mi se pare sinucigașă pentru că reformele vor da o lovitură teribilă economiei și poziției Israelului în lume. Ceea ce este șocant... este clar că instituțiile de securitate se tem că oamenii vor încerca să boicoteze și armata, iar lui Netanyahu pare  să nu-i peste. Trebuie să înțelegeți: Hezbollahul din nord, de exemplu, este foarte tentat să testeze situația și să atace, iar Netanyahu îl dă afară pe ministrul apărării pentru că a exprimat pericolul pe care toată lumea îl putea vedea... că este adevărat... Pentru că piloții refuză să zboare. (Netanyahu n.r.) a atacat ceva sacru în Israel (armata, n.r.)  Cu adevărat, rar am văzut un guvern ales comportându-se atât de iresponsabil. Și toate astea deoarece Netanyahu este judecat și încearcă să evite închisoarea.

 

Reporter: Să reamintim, Israelul contează foarte mult pe armata sa, dacă există ceva care ține în viață statul Israel într-o mare de dușmani, este armata sa.

Dan Perry:
Absolut! În special Air Force și unitățile de cyber-securitate, unde nivelul oamenilor este foarte ridicat și aproape sută la sută sunt contra acestei lovituri de stat și în general, a politicii de dreapta promovată de Netanyahu.

 

Reporter: Cine îl mai susține acum pe Netanyahu?

Dan Perry: El are sprijinul a aproximativ 15% din țară, (alegători, n.t.) ultra ortodocși, foarte religioși pentru că el este angajat să le păstreze privilegiile speciale, aș putea să adaug 10 % - fasciștii de extremă dreaptă, așa că un sfert este garantat. Mai există o subclasă socio-economică care îl susține indiferent ce-ar face. Deci are cam 40% din țară, dar cred că cei 10% suplimentari pe care i-a avut, oameni obișnuiți, puțin conservatori, sunt sacrificați în acest moment. Și asta ar putea să aibă un efect grav pentru dreapta în viitor, la alegeri, dacă vom mai avea alegeri.



Reporter: Vorbeai acum ceva timp de posibilitatea ca lui Benjamin Netanyahu să-i fie oferită poate o grațiere. Mai crezi în această variantă?

Dan Perry: Nu pot să zic că asta este recomandarea mea, dar este o posibilitate, așa că răspunsul e da din cauză că paguba este prea mare pentru a nu fi luată în considerare aproape orice soluție care termină criza. Cred că, dacă i s-ar oferi o grațiere prezidențială generală în schimbul continuării (reformei legilor justiției, n.r.,) 75 % din public ar fi ușurat și ar fi pentru. Inclusiv susținătorii lui Netanyahu (care, n.r.) nu-l pot abandona din punct de vedere emoțional, dar văd că dă foc țării.

 

Reporter: Dan, cât mai poate închide întinde coarda Benjamin Netanyahu?

Dan Perry: Mult. Mult. Totul depinde ce se întâmplă în coaliție actualmente, vom vedea ce face. Este imposibil de prezis ce vor face câțiva fanatici, dar cred că poate să supraviețuiască. Spre exemplu, Ben Gvir ar putea demisiona din funcția sa absurdă de ministru al securității, dar ar putea susține în continuare guvernul în Parlament. Nu este exclus.

 

„Posibilitatea de a fi aruncați înapoi în opoziție va face ca Ben Gvir și tipii aceștia pe care eu îi numesc destul de fasciști, să accepte că pentru moment, nu a funcționat, dar mai bine să rămână în guvern, decât să vină înapoi liberalii.”

 

Reporter: Dacă renunțe la legile justiției, mai poate Netanyahu păstra alianța?

Reporter:
Eu zic că da, nu este exclus. Este foarte clar că el și coaliția pe care el o reprezintă, vor să putinizeze țara. Și asta înseamnă sacrificarea unui număr important din susținătorii lor care sunt, cum zic, conservatori, dar nu nebuni. Nu uita că alegerile din noiembrie au fost foarte strânse, nu a rezultat un mandat fantastic pentru dreapta, rezultatul a fost de genul 50-50%. Pur și simplu, din cauza unor tâmpenii făcute de opoziția de azi, a unor fracturi între niște partide care au făcut ca 6% din voturi să nu conteze, numai din acest motiv (Netanyahu, n.r.) are majoritate, o majoritate fictivă. Dacă adaugi la asta efectul loviturii de stat, cred că pierde. Posibilitatea de a fi aruncați înapoi în opoziție va face ca Ben Gvir și tipii aceștia pe care eu îi numesc destul de fasciști, să accepte că pentru moment, nu a funcționat (schimbarea legilor, n.r.,) dar mai bine să rămână în guvern decât să vină înapoi liberalii.



Reporter: Benjamin Netanyahu a avut un parcurs lăudabil pentru țara sa. A fost căpitan în armată, a pus umărul la construirea Israelului și era o figură respectată și respectabilă până să iasă fraudele la iveală. Cum va rămâne el în istorie?

Dan Perry: Nu-i chiar atât de simplu, de mulți ani este văzut  cam corupt și, în general, politica de dreapta din Israel nu este susținută de cea mai mare parte a oamenilor din societatea dinamică, responsabilă pentru toată economia. Da, a fost un politician excelent... Ce pot să zic e că dacă acest lucru va trece (reforma legilor justiției, n.r.,) nimic nu vă rămâne, în afară, poate de război civil. Într-adevăr, Netanyahu a prezidat niște vremuri economice decente, aș putea zice. Dar cred că va fi amintit, în principal, ca un mare politician care ori va deveni Putinul Israelului, sau a încercat și a eșuat.