Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Humza Yousaf ales lider al Partidul Naționalist Scoțian, pe cale de a fi ales șef al executivului scoțian

humza_yousaf.jpeg

Humza Yousaf
Humza Yousaf îi succede în funcția de lider SNP lui Nicola Sturgeon, aflată în funcție din 2014, cu partidul separatist la putere la Edinburgh din 2007
Sursa imaginii: 
SNP

Partidul Naționalist Scoțian (SNP), aflat la guvernare de 16 ani, a ales un nou lider în persoana lui Humza Yousaf. Primul musulman lider al unui partid important din Marea Britanie, el ar urma să o înlocuiască pe Nicola Sturgeon în funcția de șef al executivului după un vot marți în parlamentul de la Edinburgh.

Humza Yousaf s-a situat pe primul loc în preferințele membrilor SNP cu 48%, devansând-o pe Kate Forbes cu 41% și Ash Regan cu 11%, iar după eliminarea candidatei clasate pe locul 3 a ieșit învingător cu 52% la 48% în fața lui Forbes.

În discursul de după anunțarea rezultatelor, Yousaf, care îndeplinește funcția de ministru al sănătății în guvernul de la Edinburgh, a promis combaterea sărăciei, sprijinirea micilor afaceri, impulsionarea inovației și a asigurat că va continua lupta politică pentru independența Scoției și apoi pentru revenirea în Uniunea Europeană.

Marți în parlamentul de la Edinburgh candidatura lui Yousaf la funcția de First Minister – Prim ministru sau șef al executivului scoțian – va fi supusă votului celor 129 de deputați și cum SNP are 64, iar Verzii care sprijină cauza independenței au 7, votul are toate șansele să devină o simplă formalitate.

Yousaf, în vârstă de 37 de ani, e născut la Glasgow, fiul unui imigrant pakistanez și al unei imigrante din Uganda. El devine primul musulman lider al unui partid important in Regatul Unit, și al doilea lider britanic important de origine asiatică după prim ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak. El îi succedă în funcție lui Nicola Sturgeon care conducea SNP din 2014, partidul separatist aflându-se la putere la Edinburgh fără întrerupere din 2007.

Noul lider SNP va trebui să conducă un partid uzat de putere, care a ajuns într-un an de la 104.000 la 72.000 de membri și să concilieze diferențele apărute în campania pentru funcția de lider cu Forbes și Regan.

De asemenea, Yousaf va trebui să continue lupta pentru independență în condițiile în care Curtea Supremă a Regatului Unit a decis anul trecut că guvernul și parlamentul de la Edinburgh nu pot convoca un nou referendum pentru independența Scoției fără acordul guvernului de Londra.

La ora actuală guvernul Regatului Unit se opune unui nou plebiscit, argumentând că referendumul din 2014 în care opțiunea separatistă a întrunit doar 45% din voturi, a tranșat chestiunea pentru o lungă perioadă de timp.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ