Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, despre Canalul Bâstroe: Imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că ministerul  a acționat prompt și conform competențelor sale atât în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen, cât și în cazul Bâstroe. Șeful diplomației de la București a participat astăzi la Ora Guvernului de la Camera Deputaților, la solicitarea parlamentarilor AUR.

Ministrul Bogdan Aurescu a fost invitat la "Ora Guvernului" la solicitarea Grupului parlamentar al AUR, temele dezbaterii fiind: "eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat"; "informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainene la Canalul Bâstroe fără aprobarea părţii române, lucrări ce pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu cauzate României şi cum vor fi recuperate aceste prejudicii"; "ce măsuri a întreprins Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic, în speţa Canalul Bâstroe, în vederea stopării acestui dezastru de mediu cu repercusiuni economice grave la adresa României".

"În dosarul Bâstroe, MAE a acţionat permanent şi prompt conform competenţelor sale, inclusiv în ultimele două luni, de la apariţia semnalelor publice privind dragările, chiar dacă nu toate demersurile au fost publice. Repet, faptul că până când informaţia a apărut public în februarie, MAE nu a fost informat de către Ucraina sau de către autorităţile cu atribuţii în domeniu că partea ucraineană face dragaj de adâncire pe Chilia şi Bîstroe. Nici ulterior nu am primit confirmări în acest sens. MAE a transmis Comisiei Europene pe 16 februarie, dar şi anterior, inclusiv în 2022, că România nu e de acord cu includerea braţelor Chilia şi Bâstroe în TEN-T. M-am aflat în dialog permanent cu monologul meu Kuleba, direct pe 18 februarie la Munchen, 23 - 24 februarie la New York şi am fost continuu în contact şi în aceste zile. În toate discuţiile cu Ucraina, MAE a solicitat, inclusiv scris, să înceteze imediat, să se abţină de la efectuarea oricăror dragaje de adâncire. De altfel, partea ucraineană a încetat orice fel de dragaj", a afirmat Bogdan Aurescu în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul a mai spus că este important să fie aşteptate "cu calm" datele măsurătorilor, care trebuie interpretate, ulterior fiind necesare valori de mediu. Abia apoi va fi trasă o concluzie. Ministrul a menţionat că imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă.

"Unele voci au spus că MAE nu a fost suficient de ferm cu Ucraina. E o temă falsă, de fapt imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bâstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina. MAE reprezintă imaginea României în străinătate. Ucraina este un stat devastat de război. În fiecare zi, bombele ruse omoară copii şi femei nevinovaţi. (...) Apărăm permanent interesele României în toate dosarele şi este în interesul direct al României şi românilor să sprijinim Ucraina cu tot ce putem pentru a câştiga acest război. Susţinerea Ucrainei înseamnă mai multă securitate pentru România. Nu este în interesul României ca Rusia să ajungă la gurile Dunării", a mai spus Bogdan Aurescu.