Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Consiliului European, într-o vizită la Chișinău

charles.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

După ce a vizitat România, președintele Consiliului European, Charles Michel, este așteptat, marți, la Chișinău. Oficialul european va avea întrevederi cu conducerea R.Moldova, în contextul pregătirilor pentru cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, din 1 iunie. Luni, președintele României și președintele Consiliului European au vorbit și despre R.Moldova care este ”ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european și are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene”.  

Potrivit agendei, la ora 11.40, președinta R.Moldova, Maia Sandu, va avea o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar pentru 13.00 este anunțată o conferință de presă. Ulterior, șefa statului, oficialul european și premierul moldovean vor avea o întrevedere. La ora 15.00, speakerul Parlamentului, Igor Grosu, se va întâlni cu Charles Michel, iar la 15.30, cu prim-ministrul Dorin Recean.

Vizita lui Charles Michel vine în contextul în care R.Moldova se pregătește de reuniunea Comunității Politice Europene, din 1 iunie. O invitație oficială în acest sens a fost semnată anterior de președintele Republicii Moldova și președintele Consiliului European și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante. 

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.

Să spunem că, președintele Consiliului European a vizitat R.Moldova primăvara trecută, în semn de solidaritate cu eforturile umanitare ale cetățenilor și autorităților Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Luni, 27 martie 2023, președintele Consiliului European a fost primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate, în special subiectul care a dominat agenda în ultimul an - războiul din Ucraina, dar și situația din R.Moldova.

”Am fost de acord că nu este momentul pentru ezitări în menținerea unității și a solidarității cu Ucraina atât în plan politic, economic, militar, cât și umanitar. Republica Moldova este la rândul său ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european și are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene. Mă bucur că Președintele Consiliului European împărtășește această viziune. Am discutat și despre spațiul Schengen și ne bazăm în acest proces pe susținerea Președintelui Charles Michel în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.