Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toni Greblă, noul șef al Autorității Electorale Permanente

grebla_toni.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Adriana Neagoe

Toni Greblă a fost numit de Parlament președintele Autorității Electorale Permanente, cu  251 de voturi pentru. Greblă, în prezent prefect al Capitalei, a fost susținut de social-democrați iar contracandidații săi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR  şi Cristian Preda, propus de USR.

Hotnews amintește că miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

 


Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă iar în prezent prefect al Capitalei.


Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.


În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.


În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.


În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.