Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul a votat legea pensiilor speciale. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional

Senatul a votat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranşa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la lege.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale.

”Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalităţile.

Inegalităţile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate.

Dar, din păcate, într-o perioadă a emoţiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoţii, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, a afirmat social-democratul. 

Senatorul USR Ştefan Pălărie a venit la tribună purtând la gât trei cravate. ”O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul ţării, un om blajin, neconlictual, multă lume îl apreciază.

Domnul Nicolae Ciucă îşi poată o primă cravată în funcţie de salarizarea dumnealui, câştigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu. Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primeşte 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieşit în condiţii speciale la pensie din armată.

Nu mai spunem că a ieşit anticipat (..) În baza legilor dvs şi al amendamentelor, aş vrea să dau citire unui mic calcul, cu cât va fi impozitat. (..) Am făcut un calcul, 550 de lei, nu ştiu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu ştiu cum veţi reuşi să obţineţi o mare performanţă, Dvs aţi făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială ci indemnizaţie de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar şi încă o pensie specială de parlamentar”, a spus senstorul USR. 

”Aşa au fost croite textele de lege supuse astăzi votului. Dacă un român ascultă ce vorbim, o să înţeleagă că nu are nicio legătură nici cu Banca Mondială, nici cu specialişti în domeniul reformei pensiilor, are legătură cu nişte trepăduşi care au hotărât să croiască în jurul acestor legi astfel încîâ astăzi Nicolae Ciucă să piardă doar 550 de lei dintr-o pensie de 18.000 de lei, despre asta vorbim”, a precizat Ştefan Pălărie. 

În replică, preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a spus: ”Am o rugăminte pentru vorbitori, înţeleg nevoia de a a se afirma politic, şi de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale şi nu despre generalul Nicolae Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească.

Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan şi Irak, când o să fie Şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiţi despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci ar trebui fiecare dintre noi să vorbim despre lege”, a spus Gorghiu.