Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Șeful” rus al Crimeei și-a făcut armată privată inspirată de Grupul Wagner

ap557576783516.jpg

Serghei Aksyonov
Serghei Aksyonov, în 2014, în imagine alături de veterani din al Doilea Război Mondial, sărbătorind eliberarea orașului Simferopol, Crimeea
Sursa imaginii: 
Associated Press

Serghei Aksyonov, „șeful” rus al Crimeei încă de la anexarea peninsulei în 2014, și-a făcut armată privată inspirată de Grupul Wagner. El a recrutat un fost comandant al acestei grupări paramilitare pentru a conduce noua unitate de luptători numită Convoi, relatează Kyiv Post. Armata lui Aksyonov ar avea deja 300 de soldați.

Presa ucraineană, rusă și internațională au raportat despre legătura strânsă dintre Serghei Aksyonov, „șeful Crimeei” și Yevgeny Prigojin, liderul companiei militare private Wagner.  Folosind acest model, Aksyonov a decis să-și creeze propriul grup de mercenari și ar fi recrutat un fost comandant Wagner în Africa. Potrivit Kyiv Post, trupele Convoi ar fi deja desfășurate în părțile ocupate ale regiunii Herson din sudul Ucrainei.

„Relația dintre cei doi s-a dezvoltat rapid încă din toamnă,” scriu jurnaliștii ucraineni. Aksyonov i-a luat public partea lui Prigojin în confruntările cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major rus, Valery Gherasimov.

Formarea unității a fost precedată de o campanie de recrutare la scară largă prin mass-media din Crimeea, controlată de Aksyonov. Doritorii ar fi urmărit materiale de propagandă care aplaudau atacurile Wagner la Bahmut. Postul de televiziune Russia-24 a realizat un reportaj despre grupul Convoi în care unul dintre mercenari spunea că el și colegii săi sunt foști membri Wagner.

Prigojin ar fi echipat noua grupare aliată și cu vehicule militare.

Comandantul grupării Convoi este Konstantin Pikalov despre care se spune că ar fi comandat mercenarii lui Prigojin în Madagascar și Republica Centrafricană. Informațiile au fost verificate de investigațiile jurnaliștilor de la Bellingcat și Insider, scrie Kyiv Post.

Gruparea Convoi a lansat, de asemenea, un canal Telegram în noiembrie anul trecut, care prezintă în mare măsură imagini și icoane ortodoxe ruse și se referă constant la ucraineni ca fiind „naziști” și „sataniști”.

 

Ofițerii ar avea 3.600 de euro, iar soldații 2.400

Jurnaliștii ucraineni scriu că mercenarii Convoi ar semna contracte simultan atât cu Ministerul Rus al Apărării, cât și cu „Compania militară de securitate Convoi,” înregistrată în Registrul rusesc de entități juridice, potrivit site-ului independent rusesc, iStories. Un fost mercenar al Convoi a oferit informații despre salariu și condițiile membrilor: ofițerii primesc 300.000 de ruble pe lună – aproximativ 3.600 de euro, iar soldații - 200.000 de ruble, aproximativ 2.400 de euro. Celor care servesc mai mult de un an li s-a promis „pământ în Crimeea sau Abhazia”.

„Se spune că zona de antrenament a Convoi ar fi situată în satul Perevalne, din sudul Crimeei, o fostă bază sovietică folosită pentru antrenamentul militarilor străini.”

Convoi ar deține în prezent poziții în prima linie, în regiunea Herson, scriu jurnaliștii ucraineni și jurnaliștii independenți ruși, citând un clip de propagandă rusă apărut la începutul lunii martie. Acesta susține că unitatea este bine echipată, cu tancuri T-80 și T-90 și recunoaștere electronică proprie. Clipul de propagandă mai spune că „mâncarea, armele, uniformele sunt furnizate datorită fondurilor suplimentare de către șeful Crimeei.”

Un al doilea grup apropiat de al Aksyonov, așa-numitul „batalion de asalt cazaci - Tavrida” a inițiat în toamnă o campanie de recrutare în Crimeea. Centrul Crimeea pentru Investigații Jurnaliste cu sediul la Kiev spune că batalionul ar fi comandat de Anton Syrotkin, consilier al „șefului Crimeei” și comandantul unor „trupe de cazaci de la Marea Neagră”.