Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: O deputată care a încălcat regulile Covid riscă suspendarea sau chiar pierderea mandatului în Camera Comunelor

margaret_ferrier.jpg

Margaret Ferrier (dreapta)
Margaret Ferrier (dreapta) a încălcat cu bună știință restricțiile Covid și riscă acum suspendarea din Camera Comunelor
Sursa imaginii: 
Facebook Margaret Ferrier

Comisia de imunități a Camerei Comunelor a recomandat suspendarea pe 30 de zile a deputatei Margaret Ferrier, condamnată în 2020 pentru încălcarea cu bună știință a restricțiilor Covid. Dacă plenul camerei aprobă sancțiunea, în circumscripția ei se poate declanșa un scrutin parțial.

Margaret Ferrier, care a fost aleasă în circumscripția Rutherglen din Scoția în 2019 candidând sub culorile Partidului Naționalist Scoțian (SNP) a călătorit cu trenul de la Londra la Glasgow în septembrie 2020, după ce aflase că a testat pozitiv pentru Coronavirus, în loc să se autoizoleze.

După ce faptul a devenit cunoscut ea a fost exclusă din SNP care la acel moment deținea 46 din cei 59 de deputați scoțieni din Camera Comunelor, a fost trimisă în judecată pentru încălcarea restricțiilor Covid și condamnată la 270 de ore de muncă în folosul comunității. Actul de acuzare preciza că ea nu s-a autoizolat și a „expus oameni riscului de infecție, boală și deces”.  

Acum propunerea de suspendare va fi înaintată plenului Camerei Comunelor și în caz de adoptare, dacă durata suspendării e mai mare de 10 zile, atunci în circumscripția Rutherglen se poate declanșa un scrutin parțial dacă cel puțin 10% dintre alegătorii înscriși pe liste (aproximativ 5.500) semnează o petiție în aceste sens.  

La precedentul scrutin din decembrie 2019 Ferrier s-a clasat pe primul loc cu 23.775 de voturi (44,2%) în fața candidatului Partidului Laburist, deputatul în funcție la acea vreme, Gerard Killen, care a obținut 18.545 de voturi (34,5%). În cazul unui scrutin parțial, acesta ar reprezenta primul test electoral important pentru noul lider al SNP și șef al executivului scoțian, Hamza Yousaf.

Până acum suspendarea de peste 10 zile a fost aplicată în trei cazuri: Ian Paisley (Partidul Democrat Unionist) în 2018 – petiția nu a înregistrat 10% semnături, Fiona Onasanya (Partidul Laburist) și Chris Davies (Partidul Conservator) ambele în 2019, ambele cu petiții reușite, Onasanya nu a mai candidat, Davies a candidat și a reușit.

Cazul lui Ferrier este important nu atât pentru această deputată cvasi-necunoscută, dar pentru faptul că comisia de imunități urmează să se pronunțe asupra cazului fostului prim ministru Conservator Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare în mod deliberat Camera Comunelor în legătură cu petrecerile ilegale de la reședința premierului în perioada restricțiilor Covid.  

În comisia de imunități Partidul Conservator are o majoritate de 4 – 3, la fel ca și în plenul Camerei Comunelor, rămâne de văzut dacă suficient de mulți deputați Conservatori vor renunța la partizanat pentru a-l pedepsi pe fostul lor lider care luptă cu disperare pentru salvarea propriei cariere politice.