Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență în R.Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Proiect, votat de Parlament

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Începând cu 5 aprilie 2023, starea de urgență în R.Moldova va fi prelungită pentru încă 60 de zile. Un proiect în acest sens a fost votat, joi, de 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Parlamentarii socialiști și comuniști au criticat votul majorității parlamentare, iar deputații partidului Șor au boicotat și astăzi ședința Legislativului. Premierul Dorin Recean a mers în fața aleșilor poporului pentru a vorbi despre necesitatea prelungirii stării de urgență în țară.  

”Necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată prin continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre. De asemenea, este necesară în contextul mai multor riscuri și amenințări existente, printre care provocările de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, acestea fiind, în mare parte, consecințe ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat prim-ministrul R.Moldova. 

Potrivit lui Dorin Recean, ”situația de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova rămâne o țintă a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, prin care se încearcă destabilizarea țării. Aceste riscuri sunt exacerbate și de situația gravă, fără precedent din domeniul justiției, în care este afectată funcționalitatea instituțiilor din sistemul judecătoresc”.

În cadrul ședinței în plen a Parlamentului, deputatul socialist, Vasile Bolea, a propus excluderea din ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind prelungirea stării de urgență, doar că majoritatea parlamentară PAS nu a susținut propunerea. Socialiștii, care până în prezent nu au condamnat războiul Rusiei din Ucraina, afirmă că în prezent ”nu există acel pericol extern de destabilizare a situației în Republica Moldova, Guvernul poate să conducă în regim normal, nu este război în țară, situația cu refugiații din Ucraina a fost soluționată cu brio de către administrația publică locală. Din aceste motive, după un an și ceva de la declanșarea acțiunilor militare din Ucraina, această stare de urgență am putea să nu o mai prelungim”, a declarat PSRM.

Așadar, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării. 

Amintim că, starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022,  ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale a Republicii Moldova, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, pe 8 august – cu încă 60 de zile, în octombrie 2022, pentru încă două luni și la începul lui februarie 2023, pentru încă 60 de zile. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prelungirea stării de urgență în R.Moldova pentru încă 60 de zile