
Politică
România nu face public ajutorul militar pe care îl acordă Ucrainei, ca aliat NATO sau separat
aurescu_bun.jpg

„Provocarea umanitară pentru România a fost uriașă. Aproximativ 3.000.000 de ucraineni au trecut prin țară, peste 100.000 mai locuiesc acolo. Opinia publică românească pare mai puțin entuziastă față de restul Europei să ofere asistență militară Kievului. România are niște feude de multă vreme cu Ucraina, iar acestea nu au fost uitate. Există, de asemenea, o îngrijorare profundă cu privire la posibilul efect destabilizator pe care l-ar putea avea războiul în Moldova, națiune a cărei istorie și limbă se împletesc cu cea a României. Bogdan Aurescu se mișcă câmp de mine diplomatic,” își începe jurnalistul de la BBC prezentarea.
„65% dintre cetățenii români susțin acordarea de ajutor umanitar cetățenilor ucraineni. Cred că este un procent foarte bun. Românii și-au deschis brațele și casele cetățenilor ucraineni și continuă să sprijine cetățenii ucraineni care vin ca refugiați în România. Nu există nicio îndoială în acest sens,” a declarat Bogdan Aurescu.
În ceea ce privește ajutorul militar dat de România Ucrainei, atât ca aliat NATO cât și separat, Bogdan Aurescu recunoaște că România este secretoasă, dar nu dă detalii foarte clare de ce Bucureștiul nu vrea să dezvăluie aceste informații.
„Sistemul de apărare antirachetă din România nu are nicio legătură cu Rusia”
„Pentru că aceasta este politica guvernului meu, considerăm că suntem eficienți astfel. Cred că ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații NATO să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că acest lucru este mai bun pentru Ucraina. (...) La sfârșitul războiului se vor cunoaște multe lucruri, dar ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige acest război,” spune Bogdan Aurescu.
Cu peste 600 de kilometri de graniță comună cu Ucraina, războiul din Ucraina a creat o situație de instabilitate în regiune. Ce riscuri sunt pentru România. Iată răspunsul lui Bogdan Aurescu.
„Practic, rezultatul războiului de agresiune împotriva Ucrainei a fost că NATO a sporit prezența Aliaților în România. Acum, în timp ce vorbim, avem peste 5300 de trupe aliate în Români, pe teritoriu românesc. Avem americani, desigur, avem grupul de luptă care condus de Franța, soldați din Luxemburg, din Olanda, din Belgia, din Polonia și multe, multe alte țări. Deci, paradoxal, securitatea României și a flancului estic a crescut în ultimul, în ultimul an.
Iar sistemul de apărare antirachetă din România nu are nicio legătură cu Rusia, vizează posibile atacuri cu rachete din afara spațiului euro-atlantic. Am fost negociatorul acordului de apărare antirachetă dintre România și Statele Unite și aceasta este politica NATO cu privire la acest sistem de apărare din România.”
Dorim să vedem unificarea Moldovei cu România în cadrul Uniunii Europene
Bogdan Aurescu a vorbit și despre amenințarea Rusiei la adresa Republicii Moldova și a guvernului său pro-european. Una dintre temele de manipulare care circulă din spațiul rusesc către Chișinău și București, este faptul că România ar vrea să forțeze o unire cu Republica Moldova.
„Dorim să vedem unificarea Moldovei cu România în cadrul Uniunii Europene, prin faptul că Republica Moldova devine membră a Uniunii Europene ca stat, ca stat independent,” a fost răspunsul lui Bogdan Aurescu. Ministrul român de externe a comentat și divergențele privind etnicii români din Ucraina, școlile în limba română și Canalul Bâstroe. Șeful diplomației române a afirmat că există discuții bilaterale între cele două țări pentru ca Ucraina să acorde aceleași privilegii etnicilor români pe care România le acordă minorităților. În ceea ce privește Canalul Bâstroe, Bogdan Aurescu spune că se vor efectua măsurători, în acord cu partea ucraineană, pentru a vedea dacă dragarea canalului respectă înțelegerile de mediu pe care Ucraina le are cu România.