Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Republica Srpska nu renunță la calificarea ONG-urilor drept ”agenți străini”

milorad_dodic.jpg

Milorad Dodic, liderul sârbilor din Bosnia herțegovina, președintele Republicii Srpska, într-o conferință de presă la Sarajevo, Bosnia hertegovina, Sarajevo, 8 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
© Associated Press via rfi.fr

Președintele acestei entități din Bosnia și Herzegovina spune că autoritățile de la Banja Luka au vrut să facă același lucru și în 2018, dar au renunțat, la presiunile Uniunii Europene. Nu se va întâmpla la fel și acum, susține Milorad Dodik...

„Republica Srpska nu renunță la calificarea ONG-urilor drept agenți străini,” este un titlu din publicația politika.rs. din Serbia.

„Autoritățile Republicii Srpska au anunțat că organizațiile finanțate din străinătate vor fi etichetate drept agenți de influență străină, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul reprezentanților sectorului nonguvernamental din Banja Luka și a reprezentanților Uniunii Europene. Cu toate acestea, oficiali ai republicii susțin că nu vor fi influențați de nicio presiune. Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a spus că legea privind organizațiile neguvernamentale va fi votată și a subliniat că străinii, nici măcar UE însăși, nu o vor putea opri.”

Dodik a reamintit că Republica Srpska a încercat să facă acest lucru în 2018, dar a abandonat inițiativa după intervenții din partea UE.

 

Kosovo – una din țările europene cu cei mai puțini consumatori de canabis

„Kosovo este una dintre țările cu cei mai puțini consumatori activi de canabis din Europa, după Malta și Turcia,” aflăm din publicația koha.net. Doar 1,3 la sută dintre kosovarii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani au consumat canabis în ultimele 12 luni. Potrivit unui studiu al ONU, există aproximativ 35 de mii de consumatori activi în Kosovo, 10 mii dintre ei sunt consumatori problematici sau dependenți.

„În Europa, există o singură țară în care canabisul este legal, Malta. Deși utilizarea și vânzarea canabisului a fost tolerată în anumite condiții în Țările de Jos de zeci de ani, acesta nu a fost încă legalizat. În majoritatea țărilor europene, canabisul este încă ilegal. În unele țări, utilizarea și deținerea de cantități mici de canabis pentru uz personal a fost dezincriminată,” reamintește publicația kosovară.

„Franța, unde consumul de canabis pentru uz recreațional și medical este ilegal, este țara europeană cu cei mai mulți consimatori – 11% din cei cu vârste între 15 și 64 de ani, urmată de Spania și Monaco – 10,5%.  Interesant este că Malta are cel mai scăzut procent de consumatori de canabis din toată Europa (0,9%).”

 

Reprezentantul UE în Bosnia și Herțegovina ia atitudine contra certurilor dintre politicieni

Înaltul reprezentant internațional în Bosnia și Herțegovina, Christian Schmidt, a vorbit despre amendamentele la Constituția Federației Bosniei și Herțegovinei și la legile electorale, un subiect dezbătut de presa locală în ultimele zile, relatează publicația www.oslobodjenje.ba – (”Eliberare” în limba bosniacă – n.red.).

Acesta a amintit că cea mai înaltă instanță a țării a decis că modificările și completările aduse prin aceste amendamente sunt în conformitate cu Constituția Bosniei și Herțegovinei și că nu încalcă clauzele Convenției Europene a Drepturilor Omului, drepturi și libertăți fundamentale, și nici cele ale Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială sau ale articolului 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

„Întrucât Curtea Constituțională a garantat securitatea juridică în această problemă, acum a sosit momentul ca toți cei care cer reforme și progrese în continuare să lucreze mai bine și să caute soluții. Actorii politici trebuie să acționeze în mod responsabil și să desfășoare procesul de formare a guvernului,” a spus Înaltul Reprezentant.

El subliniază că în ultimele luni a asistat la „interpretări greșite” din ce în ce mai răspândite privind deciziile sale și la încercări de a le folosi ca pretext pentru a amâna reformele și a crea o atmosferă distructivă.

 

Macedonia de Nord: compromis pentru Bacalaureat

„Liceenii și Ministerul Educației au ajuns la un compromis în ceea ce privește bacalaureatul,” este un titlul unui articol publicat de agenția de știri Meta. Președintele Uniunii Elevilor spune că o singură cerere, de a muta data susținerii primului examen de la 27 mai la 3 iunie, a fost respinsă din cauza programului deja stabilit.

„Ministerul Educației ne-a oferit, însă, o reducere a bibliografiei drept compromis”, spune reprezentantul elevilor nord macedoneni. De asemenea, a fost acceptată solicitarea elevului ca ministerul să propună guvernului continuarea orelor de literatură și limbi materne (macedoneană, albaneză și turcă) în toate universitățile.” Potrivit reprezentantului elevilor, „acesta nu este doar un sprijin suplimentar pentru absolvenții de liceu, ci și un act care protejează limba maternă.”

Ministerul Educației a fost, în plus, de acord cu solicitarea ca profesorii să furnizeze materiale de examen și liste de întrebări cu cel mult patru săptămâni înainte de data examenului.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Mladen Milosavljevic - Serbia

Liridona Gashi - Kosovo

Irfan Mandzuka - Bosnia și Herzegovina

Martina Mitevska - Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 31 martie 2023