Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambiția Poloniei: să aibă cea mai puternică armată terestră din Europa

rachete_patriot.jpg

Sistem de rachete Patriot în timpul unui exercițiu în apropierea Aeroportului din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - KACPER PEMPEL via rfi.fr

În fața amenințării rusești, Polonia se ambiționează să dezvolte cea mai mare armată terestră din Europa... Susținător de nădejde al Ucrainei, Varșovia încheie tot mai multe și mai consistente contracte pentru livrarea de armament și vrea acum să joace printre cei mari. Subiectul s-a aflat recent în prim planul emisiunii Lignes de défense (Linii de apărare - n.t.) cu Franck Alexandre, la Radio France Internationale:

Primele tancuri grele K2 Black Panther sunt acum în serviciul forțelor poloneze. În urmă cu câteva luni, Varșovia a comandat 1.000 de vehicule blindate din Coreea de Sud, precum și 600 de obuziere și aproape 300 de lansatoare multiple de rachete... Aceste achiziții colosale vor aduce beneficii și industriei poloneze de apărare, subliniază Léo Périat, cercetător la Institutul francez de relații internaționale (Ifri):

"Vom avea în cele din urmă o armată poloneză care ar putea fi mai bine echipată decât a fost vreodată armata franceză, inclusiv în timpul Războiului Rece. De asemenea, polonezii vor dobândi o capacitate de producție considerabilă. Vor merge sau nu până la capăt toate contractele anunțate? - pentru că se întâmplă destul de des ca o parte din contract să fie "neglijată" înainte de final - Va trebui să urmărim foarte atent acest lucru pentru a vedea dacă Polonia va avea într-adevăr cea mai mare armată din Europa până în 2032-2035. "

Polonia ar putea astfel să acumuleze în cele din urmă mai multe tancuri decât cele cinci mari puteri militare din Europa de Vest. Și dacă Varșovia a anunțat o creștere semnificativă a cheltuielilor sale militare în acest an, este pentru că se află în prima linie împotriva Rusiei, subliniază Frédéric Mauro, cercetător asociat la Institutul pentru Relații Internaționale și Strategice:

"Rusia a fost întotdeauna percepută de Polonia ca fiind un inamic ereditar. A trecut de la o amenințare virtuală, la una foarte urgentă. Până acum, guvernul polonez se baza aproape exclusiv pe protecția NATO. Dar acum lucrurile s-au schimbat puțin. Polonezii au devenit conștienți de fragilitatea protectoratului american. A doua schimbare fundamentală, care a avut loc tocmai odată cu războiul din Ucraina, este că un război convențional în Europa a devenit din nou posibil. "

Polonia vrea să joace în liga celor mari

Varșovia redescoperă importanța autonomiei strategice și își înmulțește alianțele pentru a-și asuma un rol de lider pe flancul estic al NATO. "Alianța cu Lituania este destul de naturală", spune Frédéric Mauro, "la fel și cea cu Cehia și Ucraina. Așadar, prin formarea de alianțe și prin echiparea sa, Polonia se protejează. Dintre marii aliați potențiali, cu germanii, este foarte complicat... Dar există o alianță care s-ar putea dovedi interesantă între Polonia și Franța. Există apeluri din ambele părți. Astăzi, polonezii își amintesc că francezii există și că, în materie de apărare, au argumente de pus în valoare. În special în domeniul nuclear, dar nu numai”.

Polonia vrea acum să joace în rândul celor mari și își propune ca, într-un deceniu, să aibă cele mai puternice forțe terestre din Europa, cu 300 000 de soldați.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr