Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frans Timmermans, despre impunerea pragului la abuz în serviciu: Marcel Ciolacu şi partidul, dedicaţi foarte mult statului de drept

timmermans.jpg

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene
Sursa imaginii: 
Facebook / Frans Timmermans

"Abuzul în serviciu este abuz în serviciu şi, ca atare, nu este permis”. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenţia că abuzul în serviciu nu este permis şi aşteaptă să vadă forma finală pe care o va avea controversata iniţiativă legislativă votată miercuri în Senatul României, însă are încredere în buna-credinţă a colegului său de familie politică, liderul PSD Marcel Ciolacu, şi spune că situaţia nu este comparabilă cu cea din 2017, când guvernul lui Liviu Dragnea a dat celebra Ordonanţă 13.

„Foarte clar, nu este absolut acelaşi lucru. Să fim foarte clari în această privinţă. Marcel Ciolacu şi partidul sunt dedicaţi foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Şi această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluţiei. Aşa că personal aş aştepta până când voi vedea ce rezultă la final şi până atunci mă abţin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în acelaşi mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonanţei 13). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, şi să vedem ce rezultă de aici, şi apoi putem avea o judecată finală”, a declarat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu pentru Digi24.

Când Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a vrut să voteze celebra Ordonanţă 13, Frans Timmermans era tot vicepreşedinte al Comisiei Europene şi se ocupa de statul de drept, iar din această poziţie el a criticat demersurile guvernului de atunci al României, cu toate că făcea parte din aceeaşi familie politică de stânga.

Întrebat dacă există în vreo ţară din Europa un plafon de dezincriminare a abuzului de serviciu de mărimea celui votat în Senat, de circa 50.000 de euro, Frans Timmermans a răspuns că în opinia sa,  „abuzul de serviciu este abuz în serviciu şi, ca atare, nu este permis”.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.  Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că ”nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Camera Deputaților. Un anunţ similar a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu.