Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni în Orientul Mijlociu: Gărzile Revoluționare Iraniene acuză Israelul că a ucis un ofițer și promit răzbunare

iran.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Garda Revoluționară a Iranului a acuzat vineri Israelul că a ucis un ofițer al său din Siria în timpul unui atac aerian împotriva Damascului, provocând noi îngrijorări legate de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, relatează Reuters. Israelul nu a răspuns deocamdată acuzației.

„Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice a anunțat martiriul gărzii Milad Haydari, unul dintre consilierii militari și ofițerii” săi, a relatat vineri mass-media iraniană, citând un comunicat remis de această ramură a forțelor armate ale Teheranulu, transmite Reuters.

Gărzile Revoluționare au promis că vor răspunde acestui „atac criminal” care a avut loc la primele ore ale zilei de vineri la periferia Damascului, subliniind că uciderea ofițerului său „nu va rămâne fără răspuns”.

Lovitura aeriană a reprezentat al șaselea atac al Israelului în Siria luna aceasta, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce afirmă că sunt ținte asociate Iranului în Siria, țară în care influența Teheranului a crescut după ce guvernul islamist a decis să îl susțină pe președintele Bashar al-Assad în timpul războiului civil ce a început în 2011.

Iranul susține că ofițerii săi au rol de consilieri în Siria, aflându-se în țară la invitația guvernului de la Damasc.

Zeci de ofițeri de rang înalt ai Gărzilor Revoluționare au fost uciși în țara condusă de Bashar al-Assad în timpul conflictului.

Mass-media de stat siriană a afirmat că Israelul a atacat imediat după miezul nopții, lansând rachete asupra unui obiectiv aflat la periferia Damascului. Potrivit acelorași surse, apărarea aeriană a Siriei a doborât mai multe rachete.

Grupuri paramilitare susținute de Iran, printre care și organizația teroristă Hezbollah, ocupă poziții aflate la nord, est și sud de capitala Siriei.

„Aceasta este o evoluție foarte periculoasă, riscurile sunt foarte ridicate și ar trebui să ne așteptăm la o escaladare”, a declarat pentru Reuters Hamidreza Azizi, un cercetător de la Institutul German pentru Probleme Internaționale și Securitate.

„Riscul unei escaladări între Iran și Israel în Siria este mai ridicat decât oricând în ultimele luni, posibil chiar ani”, a avertizat acesta.

După 12 ani de război Siria rămâne divizată, mai multe armate, grupuri paramilitare și trupe străine aflându-se pe teritoriul său. Săptămâna trecută grupuri susținute de Iran au lansat drone înarmate împotriva unei baze din nord-estul țării care găzduiește trupe americane, ucigând un contractor american și rănind câțiva militari.

Atacul de vineri a fost al doilea lansat de Israel în Siria în tot atâtea zile, cel de joi provocând rănirea a doi soldați, potrivit presei de stat siriene. Un alt atac israelian ce a avut loc pe 22 martie în apropierea aeroportului din Alep l-a scos pentru scurt timp din uz. Atât Iranul cât și Siria au condamnat în termeni duri aceste lovituri aeriene.