Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un an de când lumea a aflat de Bucha și s-a îngrozit

whatsapp_image_2023-03-31_at_15.43.32.jpeg

aniversare bucha
Volodimir Zelensky alături de Maia Sandu și premierii Sloveniei, Slovaciei și Croației la Bucha
Sursa imaginii: 
Președinția R. Moldova

Pe 31 martie se împlinește un an de când orașul ucrainean Bucha a fost eliberat de sub ocupația rusească, iar lumea întreagă a fost zguduită de crimele pe care soldații ruși le-au făcut în cele 33 de zile în care au avut controlul regiunii. Sute de oameni au fost uciși fără motiv, iar cadavrele multora, cu mâinile legate la spate, au fost lăsate pe stradă. Printre victime se numără și copii. Bucha a devenit sinonimul crimelor comise de ocupanții ruși în Ucraina și a fost cinstit, astăzi, de președintele Zelensky, alături de alți demnitari străini. La ceremonie a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Memorialul apărătorilor orașului Bucha a fost inagurat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyi, alături de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și de premierii Slovaciei, Croației și Sloveniei, relatează publicația Suspilne Media.

Primarul orașului, Anatoly Fedoruk a primit de la președinte, distincția de Oraș Erou.

Înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, lumea nu știa că un oraș numit Bucha există în regiunea Kiev, a spus Zelensky. Dar acum un an, când orașul a fost eliberat de forțele de ocupație ruse, întreaga lume a aflat despre Bucha.

„Pe străzile Buchei, lumea a văzut răul rusesc, răul fără mască. Lumea a văzut ceea ce Kremlinul a căutat să aducă și pe alte străzi ale Ucrainei, pe alte străzi ale Europei și din lume,” a spus președintele ucrainean.

Anul trecut, după o lună de la invazie, lună în care Zelensky a făcut tot ce i-a stat în putință să-și încurajeze concetățenii, pe 31 martie, la Bucha, lumea întreagă a văzut un Zelensky îngrozit de ceea găsea în oraș. Iată ce spunea președintele atunci, jurnaliștilor străini care l-au însoțit:

„Este foarte dificil să vorbesc acum, este foarte dificil să negociezi când vezi ce au făcut aici. În fiecare zi, descoperim oameni în subsoluri, pivnițe, unii sufocați, alții torturați. Acestea sunt crime de război și vor fi considerate de lume drept genocid. Sunteți aici astăzi și vedeți ce s-a întâmplat. Am aflat de mii de oameni morți și torturați, cu membre amputate ... copii uciși, femei violate. Europa și lumea au de data aceasta tot ce trebuie pentru a-i pedepsi pe criminali. Nu iau în considerare că vor scăpa nepedepsiți, nu iau în calcul un asemenea scenariu. Nu se va întâmpla... nu este vorba despre alianțe, este despre oameni uciși, torturați... sunt dovezi un milion. Vom face presiuni publice și nu ne vom opri până nu îi vom găsi pe acești criminali. Acesta este rezultatul jocului cu Federația Rusă, dându-i-se posibilitatea să își întărească pozițiile și să simtă că poate influența foarte mult opinia publică din Uniunea Europeană și din multe alte țări. Cred că liderii lumii ar trebui să vină aici și să vadă cu ochii lor ce rezultate are flirtul cu Federația Rusă.”

 

ONU vorbește despre crime de război și posibile crime împotriva umanității

Iar liderii lumii l-au ascultat și au mers la Bucha unde au văzut cu ochii lor ce grozăvii au putut face soldații ruși.

„Atacurile rusești împotriva civililor din Ucraina, inclusiv tortură sistematică și ucidere în regiunile ocupate, reprezintă crime de război și posibil crime împotriva umanității,” a transmis ONU, citând raportul unei anchete făcută de organizație.

„În ciuda tuturor dovezilor, Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că nici un localnic nu a fost rănit în teritoriile aflate sub controlul Forțelor Armate Ruse și că fotografiile și videoclipurile de la Bucha au fost înscenate de regimul de la Kiev pentru mass-media occidentală. După aceste declarații, The New York Times a studiat imaginile din satelit ale orașului și a constatat că cadavrele rezidenților uciși zăceau pe străzile din Bucha de la mijlocul lunii martie, iar o groapă comună a apărut în oraș pe 10 martie,” mai scrie Suspilne Media.

 

Kievul a deschis deja anchetă penală contra unor soldați ruși

Autoritățile din Ucraina au început deja urmărirea penală contra mai multor militari ruși care s-au aflat la Bucha și pe care Kievul îi acuză de crime.

La începutul lunii martie, Tribunalul Internațional de la Haga a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, în legătură cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate, în Rusia.

Acestea sunt singurele mandate de arestare și inițiative legale luate de comunitatea internațională vis-a-vis de crimele comise de armata rusească în Ucraina.