Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia ar putea participa la extinderea infrastructurii forţelor NATO de disuasiune nucleară

polonia_andrzej_duda.jpg

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, în timpul discursului prilejuit de cea de a 231-a aniverare a Constituției Naționale, Varșovia, 3 mai 2022
Sursa imaginii: 
Președinția Poloniei / president.pl

Polonia manifestă disponibilitatea de a participa la extinderea infrastructurii de disuasiune nucleară a Alianţei Nord-Atlantice, nu neapărat prin staţionarea permanentă de bombe atomice pe teritoriul său, afirmă Jacek Siewiera, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Andrzej Duda. 

 

Polonia ar fi pregătită potenţial să se implice şi să coopereze la extinderea sistemului NATO de disuasiune nucleară, prin asumarea de responsabilităţi", a declarat consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Andrzej Duda, într-un interviu acordat agenţiei DPA, conform Mediafax.

Oficialul polonez a precizat că implicarea Poloniei în sistemul NATO de disuasiune nucleară nu înseamnă neapărat staţionarea permanentă de bombe atomice. "Staţionarea de bombe atomice este cu totul altceva", a subliniat acesta. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat recent, în contextul tensiunilor extreme cu Alianţa Nord-Atlantică din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, că Rusia va staţiona armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului.

Statele Unite au arme nucleare tactice pe teritoriile mai multor state europene, inclusiv al Germaniei.

 Jacek Siewiera nu a oferit detalii despre eventuala implicare a Poloniei în sistemul comun de disuasiune nucleară al NATO, dar a indicat că acest concept al Alianţei Nord-Atlantice include posibilitatea transportului aerian de "armament special".